Tragedi Umah Sewa: Part 2
Tuesday, February 28, 2006

Waaa blogku tlah diblock kat utp.. maka ija pon tak dapat masuk, ngan tagbod-tagbodnye skalik! Ah tadek motivasi nak menaip... Sebab motif asal sebab nak bercerita sumer points kepada bliau sbb kalo cet ke tepon ke... Tak brape sampai maksud di hati!

Taperla, harap2 bliau gi cc.

Syahadan... Maka tersebutla kisah dua osmet aku berperang sebab tak puas ati sal isu rumah. Tapi, Merlyn slalu gune boipren bliau untuk tulun 'bergado' ngan Remy. Merlyn kate dapo koto. Merlyn kata umah tu penuh dengan barang2 Remy je. Remy kate, "What, is she the prime minister who come and visit the kitchen?? She didn't even use it!". Remy kata, "I pay the rent, I can use anything in the house. Are you the owner of the house?"

Bile Remy sebut 'Prime Minister' tu aku terus terbayang cemana dia maksudkan, sebab slalu time Merlyn ngadu kat aku time Remy tadek, sal dapo kotor, dia akan pergi ke dapo, calit sana calit sini, nak tengok berabuk ke, berminyak tahap cemana sesuatuh permukaan tu. Waduh!

Pathetically, boipren Merlyn kate ngan penuh cockynye, "Yes! I'm the owner of the house!" Aku pasang tinge je time tu. Sah2 la dia bukan owner... Tak pepasal nak wat umah cam dia punye... Ishk2. Remy cakap, laki tuh siap angkat tangan nak pukul dia. Dia suspect drunk, menurut kata Remy jugak... Last time dia siap tolak Remy kat tangga.

Dah duduk bersembang camtu, Remy dari hari ke hari makin rajin crite kat aku macam2. Slamber je dia ckp Merlyn tuh mistress indian guy tuh. Dia kate, indian guy tuh before this, sewakan bilik yg Merlyn duduk nih untuk the other chinese girl. Skang Merlyn plak. Indian ni dah berfamily la. Pastuh, lelaki yg slalu datang jumpe Remy, yg aku ingat boipren dia, rupenye husband bliau...

Memacam lagi lah. Dia kate dulu indian tuh tak baya sewa brape lama, sampai jumlah dah lam $4000. Tapi Mr Loo takut nak buat apa2. Yg merisaukan aku, Remy ckp, dulu indian guy tuh wat bilik dia cam otel. Tetibe ada kapel warga asing tah dari mana-mana datang gune bilik tuh, sebab dia dok kat bilik tuh time weekend je. Jgn dia buat camtu lagi sudah...

Remy:

"That's why I don't like renting with Filipinos you know, they think very low. Mostly they come here as a maid. I was, also, but only for part time. Now I work with a British company. (dia kate, dia ada Bachelor of Science from some Philippine Uni.)"

"When he said he want to hit me, I say hit la, F*ck you! I'm not scared of you! I just hate Indians. "

"I think this is because, jealous jealous la.. When he says the house is smelly, I want to say, your armpit is more smelly, you smell it yourself. But I didn't say la. Hehe."

Merlyn:

"She never to mop the floor. The kitchen is now so dirty. Never to bring the rubbish outside. (Dia sukeee sangat gune word 'never to' ok... :)"

"See the rack there? My friend built it for me last time, now, see? Full with her stuff!"

"This is also my thing. That is also my thing. That one, my thing..."

Perlu diingatkan, orang filipina ni kalo bercakap, bunyik dia sebijik2. Bunyik 'r' dia pon lebey. Huhu klaka denga.

So, setlah aku denga dua2 sides nih, aku leh wat konklusion yg, Remy = susahhh nak bertolak ansur; Merlyn = kedekut sket kalo tak kene gaya, cerewet pun ye, buat cam umah tu dia punye pun ye.

Personally plak aku rasa gak Remy tak patut letak mende besar2 cam pc dia, kotak2 dia, kat public area, dia tak gune pon pc tuh, hiasan je, maybe sebab tu boipren Merlyn ckp "I don't want you to treat the house like a store.". Pasal kitchen, aku rasa tadek la tahap berkarat kitchen kitorang tuh. Just ok, aku ok je, tak berkilat, tak kotor. Vary between these two extremes. Maybe sebab Merlyn kan maid, tu yg bliau particular sket kot. Merlyn plak, aku rasa, kalo dia taknak orang gune rak dia ke, tempat letak pinggan dia ke, sile la jgn letak kat public area! Pastuh, she can always tell Remy nicely, soh bersihkan dapo ke ape ke, masalah kat sini, dorang tak communicate, Remy tuh bukan jenis peramah nak menego orang, tu la yg jadik problem.

Yg buat aku geram, Remy ckp Merlyn komplen sal barang aku kat blakang dapo ngan sampah aku. Padahal baru sehari aku biar sampah kat luar bilik... Grr grr. Depan aku tak brani cakap! Padahal kitorang slalu lepak skalik! Aumm! Aku letak barang kat blakang dapo tuh sebab aku tengok ada beg lama, tong lama kat situ. Aku pon join je la letak. Bukan bersepah pon. Dia komplen, dia kate tikus datang sebab tu. Korok dia la, beg tadek kesan kene gigit pun. Lagipun, tikus tuh datang ke dapur sebab sampah lam plastik yg Remy tangguh nak buang. Tapi setangguh-tangguh dia pon, tadekla sampai berbau sampah tu... Tapi dah nature minatang tu camtuh, ngan neighbourhood camtuh... Maka datanglah mereka...

Bile ckp kat tepon ngan incik sayang...

"B... org risau kalau tetibe India tu menggile ke.. Camner?"

"Terus call B... Apehal plak dia nak cari gado ngan yayang?"

"Ye aa.. Kot la... Slagi dia tak stat yyg bleh tahan. Tapi kalo dia stat..."

"Aih... Cam nak sangat je fight ngan dia??"

"Eh... Ingat orang kaki gaduh ke... Grrr... Org ckp kalo dia yg pick the fight."

"Ada gak... ngahaha..."

"Cis... :((" sambil membuat muke tensi.

"Tadekla... Just jgn terdrag lam situation dorang tuh. Jgn side ngan seblah mana2 pon. Dedua b tengok sama je. Jangan caye sesape."

Dalam keadaan aku dah nak side kat Remy, aku terpk gak certain words dia. Dia cakap kat aku, "I'm sorry I scold you last time. You know, I said it first coz I don't want them to go after you oso..." <-- can tak logik je nih. Cam nak drag aku pun ada. Cam nak buat aku tak suke mereka.

"I told them, 'You (Merlyn) said I don't clean the house. You're only here for the weekends! Who do you think clean the house? Only me and that girl (aku)' ", Remy crite kat aku. Tapi dia tatau aku dah pasang tinge time dia gado tu, dia cume cakap, 'ONLY ME' instead of 'ME AND HER'. Nmpk le cam dia cam membodek aku sikit...

Pastuh aku rasa dia cuba drag aku lam fight dorang sebab dia cakap Merlyn komplen kat dia, cakap, "Your  cooking is smelly!" <-- Tapi Remy memandai ckp kat aku, "I know she actually complained about you. Bcoz you cook also right..." Dalam ati: Mmg le aku masak tapi aku goreng2 je, bukan bau sedap ke? Remy yg slalu masak lauk yg berbau eksotik. Urghh lagipun, nape aku nak kisah? Dah nama memasak, mestila berbau. Ishk cobaan menyucuk aku nampaknye...

Ada aku tolak paler dedua nih... Puas ati! Gelak setan, ngahaha!

Pastuh mlm tadi, Remy ckp filipina nyer embassy call dia soh datang ke embassy. Diaorang kasik kat Remy borang komplen dr Merlyn. Merlyn kate, kalo embassy  tak side on her, dia nak wat police report... Remy ckp bnyk kali dorang kate nak wat police report.

Remy tunjuk kat aku borang komplen tuh, tapi in tagalog le plak. Remy translate, dia kate "I came here to the embassy because they threaten me. The house is dirty because of them. They turned the volume up when I want to sleep." What?? THEM?? Tapi tatau le kalo Remy main translate je, tapi tak pepasal 'them' plak... Bile kasitau incik sayang, bliau kate jgn percaya sangat, mainan syaitan je tu. Ehe dia tak kate mainan syaitan tu, dia kate 'jgn caye sangat, kite tatau btol tak ape yg dia translate tu'.

Then Remy suggested, "You know what? Why don't we go to the police first. If we make the police report first, they will entertain us first. If in case Merlyn n her bf really are going to the police, then the file is already there!", ngan mata bercahaya-cahaya. Ooo... Ingat bes la suggestion tu yek Remy??

"But what are we complaining about? I don't think the police will entertain this. This is a domestic problem. Even if they come, they can't do anything.", aku jawab balik.

"No, no. I mean, we're the first to report to them. So we won't have any trouble bcoz we make the report first. You know what, I can go alone to the police station. You just sign it."

"I understand what you mean. But still, I don't think that's a solution for this. Besides, I never had filed a police report before. And the thing about us starting this, is that they will become, vindictive you know. They can go at length after this, that's what I'm worried." sampai aku cakap tuh, Remy baru nak mengalah. Tapi aku tetap rasa dia akan pegi report.

Ishk dorang nih, sama negara pon nak gado2, campur polis lak, tak gemar la aku. Lagipun apa nak report kat polis? Rumah koto? Perang mulut? Kuasa polis nk layan. Kalo si Merlyn bawak jugak polis datang umah kitorang, in the near future nih, aku akan kaw tim kan polis tu, cakap melayu secara bes dan explain bahwa, kedatangan mereka tuh sangat la tak worth it. Skian trima kasih.

Whoa, entry terpanjang. Harap maklum :D

 

 




girlfriday says @ 11:53 am

Training Coordinator Anda
February 28, 2006   05:34 PM PST
 
blogspot telah diblock. juga yahoo mail.. huwaaaa. blogdrive lak lepas.
easternC
March 1, 2006   08:31 AM PST
 
penat jari ku mengskrol kesah rumah tangga mu ini.... ngehehehe baik ko jer repot kat jabatan kebajikan atau kat ospital tanjung rambutan... dengar2 ader lagi 2 katil kosong... ngehehehe byk sungguh kamu tulih... perust dah tak sakit ek? ahaks~ =P
ai
March 1, 2006   09:11 AM PST
 
uhh smlm terrdpt masok blog anda kat bilek..ai daa post komen tapi cam tadek la plak pagi neh tgk kat lab kerrna network tongok~ T_T

tapela..in case aa kalo polis dtg..tape laa hukhuk silelah tabah ye..

anda..nak sembang panjang uwaaa duitku pon tak masok lagi~ sabarnyeergghhh saye
ai
March 1, 2006   09:16 AM PST
 
aa kerel dpt plak masok ym ngan nekmatnye..uh tak adil tak adil..

mari tumpang pc kerel!mlm sket ai dtg..kasi add~ :p

kaksya..rindularghh~ tak puas lagi ckp arituh :(( lama sgt tak bemesra mcm dulu2..
girlfriday
March 3, 2006   02:33 PM PST
 
wahahaha ada orang kene blok...

uhuhu tu ah kerel, ai yg patut repot nih... grr grr

rindu kat ai ke? duit dah masuk...leh la call selama beberapa jam...;;) ooo ni onlen dr pc kerel lah ni?? kuikui
Fara
March 3, 2006   06:40 PM PST
 
diorg tu weng laa.. masing2 nak suruh sya ambiks side diorg.. cam budak2 je diorg fight.. tak matured langsung.! benci tau!! huhu..
amek
March 5, 2006   10:10 AM PST
 
hehe~~~

there's a saying : 'bile 2 wanita bergaduh jgn cmpur,bile derang berbaik anda plak yg jd musuh derang.'

seyes ape?derang dri negare same, same bangse, las2 baik gak. dijamin kaksya~~ by that time salah org lain lak yg derang nampak...

buat ms skg anda sile la bawak bersaba, teruskn je kegiatan arian anda bak bese,balik2 keje je bg penat sket, make xyah aa pk hal derang. buat baik2 je ngn due-due, derang penat nant baik la tuh~

bese aa~~ anda diharapkan agar tabah okke! :))
girlfriday
March 6, 2006   11:36 AM PST
 
wahha... fara! blog anda tlah di blok dr sini!! grrrrr! tu ah, penin dok tengah2 ekceli..

amek, ai trai ngelak2 dr beborak... tapi kalo dah tahap ketuk bilik nak bercerita... no komen and no kamera okke! :D




Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments






My baby! (expecting :P)



"My Life Equations"



online










my::aRt cEtErA::
my osmet's::Kucing::


.::The Continent of Ainu::.
Anwar Ibrahim
Kereta Mayat
Charmbutterfly
Keep Silence if it is the Best Way
d3vilst3ch's Xanga Site
Walk on Wings, Tread in Air
Buah Hati Ku... Maniszarif
.m.e.
Rant Blog & Nothing Juicy... >> Alternative Station
H.A.P.P.Y-H.A.P.P.Y-D.A.Y!
Nuisance Is on A Break
my diary for strangers to read
The Light in My Sky of Life





[Construction Finished!]
<< 'LOST' Entries >>
Ni 'links' for previous entries yg aku sempat buat before suddenly blogdrive reset ke hapetah, then all gone! So tinggalla title je, takleh click ye. Titles pon memory gak, sbb certain2 entry aku still recall what's the story. Life was hepening giler back then!

welcome 2004!
single+being match-made=pathetic!
painting the town...uixx? black?
another joyride!
Peranan Siswa Dalam Arus Kemodenan
bonsai kitten!
aah beratnye masalah ini! hoho!
habit yang melampau!
jom race!
love at uncountable-th sight..
uhuk terharu!
thank god it's friday!
utp nyer cite...
Because I'm A Girl
diet secara tak sengaja
gamba zaman mude2...
....sad thursday evening blues
love hurts at love lane....
Mari makan dengan besnye!
tak tahan tak tahan!
va va va ngantut nyeee!
wake up oi! wake up!
Mari meronggeng! : Part I
Mari Meronggeng! : Part II
a hard day's nite!
talkin' about the path not taken
lalalala
Bunga-bunga cinta!
suatu petang lepas abis klas..
Bora bora dan sebuah kisah cinta
"loving someone is giving someone the power to hurt you
hatiku berbunga riang!
ladies nite out
"kiss me once and i will surely melt and die"
7 hari...
Makan like there's no tomorrow
Thank god it's friday!
di suatu petang di musim yang lalu...
tribute to aliah? Hehe!
~~Lalalala~~
tension!!! mahuwarghhh makan budak!!
penang punya citer...
mana sayang nih?
~~The Big Date!~~
fenin paler!
The Blindman's Bluff...
KFC yang ampesh!
A Love Lane's Story
Criticize my table manner!
Ija, kuatlah dik...
The ups and downs...
Halamak!
Citer aritu...
Minggu yang sungguh hectic!
Buhsannye...
Ketuk paler ngan hammer sampai tembus! >:8
Toin! Toin! Toin!
Overruled by emotion?
Brain abortion, doc?
The art of photography...hehe
The layout thing
Blues seekor kucing...
Ada brani?
Zzz....
Analysis
Kleptomaniac attack!
Fuh!
The butterfly effect
Any remedy to the past?
Hish!
Uhuks!
How's it gonna be when you're not around?
Village baru...
mR. BiG!
The ex-file
Insomnia...gedda hell outta 'ere
Terkezzut!
Memory....
Malashnye...
Ka-me-ro-pho-bic
Anger management failed!
life suXc..
'Housewarming' party!
Urghh!
<< 2004 >>
Quizzical day!
Self study :)
Kehilang ingatanan!
Siaran Tergendala
Because of the breast?????
Tukar kaler lagi!!!
Officially declared: Minggu hectic sedunia!
<< 2005 >>
Hola!
"Arjuna Yang Mencari Cinta"
Putih Yang Hensem...
"Love on a Diet"!!
As sweet as a lullaby
The Apprentice Rocks!!
Kusut
Diet is 'Die' Without a 't'!
FIN!
Hari Kebangkitan Nostalgia Sedunia!
Fall in love again [The Kryptonite Factor]
The biggest dumbass! :P
Hangin melanda
A Look Back
No Title Attached
Nota Chenta Untok-Mu
Va va va!
An Alter Ego Image
Terhangat Di UTP!
Cuai
Another Love Tale
Flashback lagi?
Chenta Sakti!
Presentation Week!
Something beautiful's dying
Air dicincang takkan putuih ka?
Perihal incik sayang...
Desperate Housewife!
Opposite Attract!
I love it when you type reeeal
Ayam Golek-Golek!
Baka ne!
Ayah
Paterikan Mulutnya!
Ishk
Who next? My father!
Kakakakaka kakakku!
Berkelah di Sungai yg Indah!
Jalan Time!
Maybe...
SMS Itteww(piss Puteri!)
Mai lah Penang!
Tales From The Abandoned Blog
Deting+Microskirt
Jep, Jeper, Jepest
UTP itu kecik!
The Hideout
Blog and Blog Like I Just Don't Care
The Headbanger I Love :)
Epul
Tennet & Tennis
buuusan
He's My Affair!
How Could An Angel Break My Heart
I tried so hard too hard to try hardly tried!
It's a bird, it's a plane, hiyarghh i'm penin!
Hurm...
Entry yang mengantuk
Cencurutku...
Exam Blues..
Hobi di Musim Exam... Part I
Hobi di Musim Exam... Part II.
Umah ooo Umah!
Ishk ishk.
A View From The 23rd Floor...
Bertandang ke Umah Mak Sedara!
Thank God It's Friday!
Misteri Kehilangan Spentoot...
<< 2006 >>
...
Housemate Punye Stori...
Terjumpa entry lepas...!
quizquizquiz
Meet The Parents...
You're Not Alone
Kerna Ako Ku Turutkan...
Ini Career Woman Punye Crita..
Sebab kerbau pendek la ni!
Twilight Zone!
Cala cala cutta cutta ee oo ee
Suatu Pagi di Pekan Ampang
Tragedi Umah Sewa: Part 1
Tragedi Umah Sewa: Part 2
Down Memory Lane
Back to School!
Photoshopping!
Mari bercerita...
Parfum, Orang2 Tua & Picnic
Job Burnout, eceh.
Konferens saks!
I wanna be the biggest loser too!
Bas...
Workout!
A Message for The Tummy!
Is a Question of Space and Time
The Aftermath...
I Don't Belong Here...
Wachhaa!
Fusarium Keratitis & Carpal Tunnel
Matik!
Lagi lagi bas...
Entry Ari Selasa~
Entry Gundah
Ho ho ho!
Kapla Jingga!
Dari minda seorang penumpang teksi!
Apa Kata Ringtoneku!?
Ija Kata Layout Ala2 Incik Sayang Nye Dulu
Oh Adik Iparku~
Almengantuk
Kerja~
Classic...
The Bachelor!
Esok Cuti Yay!
Survivor of The House! Heh Heh
Weekly Report
Prolog Selamat Tinggal SV!
Buffet!
Entri Ini Hari!
Sexual Harrassment tolong! Aha
pijak pijak lawak
~Friday's My Day~
Tunggu Di Bawah Lampu
Aku la yg bersalah tu... :(
A Lover's Vow
Jerangkung Lam Umah :D
Dolu-Dolu...
Of Affair & Betrayal...
Entri Musical Sentimentel
Sleepless in Tronoh
Bonet
Saya Suka Pawa Rut!
Pukul 4 pagi.
The Three Scenes
Ulu Chepor
Convofair 06~
secangkir kopi panas dgn selimut
Businesswomen!
Cuti Midsem
Bonda...
When the Water Runs Dry...
Nostalgia Ketika Bujang...
Sakit Tangan Sakit Mata
Pose... Jgn Tak Pose...
Kucen
Lambat Macam Siput (>_<)
Marang Kerapu Kepunden
Gerimis Senja...
Bizi Sokmo Lah!
Anti Sosshel?
Blues 1st Paper...
Penumpang Feri Terakhir :)
The Extended Version
Situ Sana Sini
Di Malam Se pi pi pi
Blues Esok Nak Exam!
The Celebrity in Me :)
Hikayat Spegeti Kaler Peach
<< 2007 >>
Mari Bersihkan Blog Yg Bersawang!
Perihal Maikel, dan Masa Depan
Hidup Tanpa Tenet
Love Is Ended Before It's Even Begun
Love's Savings Account
Dari Kekaratan Kaplaku!
She Is Getting Married!
Encik Zubir Moore
If That's What It Takes
I Will Follow You...
6 Strange Things
Perihal Diet Lagi!
Tasteless??
Ngeee... Diet Sejak Patblas Tahun Lepas!
Keje Skolah Lagi...
Chenta!
Yay Yay!
Next Phase? :)
Maikel Jeksen
Quite, but not Quite
Semput, Cungap, Tak-Cukup-Napas
Entry Nyam Nyam
Diet for Dummies :P
Adakah Ilyana Akan Gi Intebiu?
Surat Chenta Untok Kanda
Doktor Mamai
Mission to Mars
Sweet Notice
Tentang Rumet, Part I
Tentang Rumet, Part II
Lepas Abis Paper CS
Taip ON Kerja!
Blues Nak Blahhhh
Yeppa!
From Kuantan With Love!
Treat Me Mean to Keep Me Keen!
Sahur Jom!
Aku Massey Di Sini!
Pasar Ramadhan
Ramadhan The 13th!
<< 2008 >>
Hoooolaaa!
Blues Nak Benti Keje...
The New Chapter!
Chapter 1: Malam Tadi
Chapter 2: ABAP Attack n Cat Spray
Chapter 3: Demam Lagi
Chapter 4: Anniversary
Chapter 5: Moto Jambuku Merajuk
Chapter 6: Exam Lagi!
Chapter 7: Mari Present, Mari!
Chapter 8: Trump is In The House
Chapter 9: Congested Mind
Chapter 10: Meet the Chatterboxes
Let's Sleepcoding!
Aku Ingin Pulang!
Pretty Rain
My Life Walks Good...
The Unspoken Rule
Client From Hell
The Meows
Saya Sedang Membuat Telaga!
Karpet Untuk Dijual!
Harini Ngan Haritu
Kerana Dia Manusia Biasa
Down Underlicious!
Rumah Hantu!
RIP Ruby...
What's a Woman to Do
Househunting, Again...
Sleepyhead I Am
Hakikatnya Rindu Yang Mendalam
Just Another Tuesday~
Go-Live!
Norman Adam
Silver Moon Is Sparkling!
Jalan-Jalan Cari Pasal!
Another Sunday
Tuesday's Grey and Wednesday Too
La Tahzan...
M&M Sisters
Journey Back Home
Back To Work
Boredom

If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


::pretty in pink!::girlfriday 2008::

Blogdrive