The biggest dumbass! :P
Friday, February 25, 2005

Tak menariknye life skang... :(

Baru lepas CPM miting. Kamben gurun punye developer. Ye ye je janji kunun nak miting sekali setiap minggu. Aku pun pk... Fuh.. Gile rajin dorang ni. Tetibe arini, lepas kitorg dah tunggu lam 40 minit tak sampai2, membe gua pun message bliau kat irc.

"Miting tak arinih?"

After a longggg pause...

"Tak kot...", itu yg dorang ckp. Cis... Kitorang ni client dorang. Dorang nye project tuh depends on our satisfaction. So, buat masa skarang nih rasa cam nak sack je, carik developer lain. Hish! Tak reti nak inform ke kalo dah kate miting tadek! Yah! Marahnye 8-)! Hehe.

Sebenanye bab tunggu nih aku tak le kisah sangat. Yang buat tambah hangin sebab aritu grupmet aku kate salah sorang team developer kitorang tuh, taip kat channel irc "Bodo punye client" addressing us.. Uh, siot la. Dia lupe agaknye grupmet aku ada lam channel tu gak. Tu yg sesedap jiwa je kutuk tu. Sebab ape? Sebab dia kate kitorg nye requirement tak lengkap.

Ape kejadahkah?

Hello. Kite dah ada 2 miting. Q&A dah macam2, so silap korang yg tak tanye ke, cemana tuh. Kalo btol tak tau ke, ada yg tak lengkap ke, tanye la ngok! Huwaa ngok la bliau! Lagipun, kitorang dah kasi freedom gegile - 'Buat la camner yg korang rasa senang, kitorang ok je' - that kind of attitude u know. Sebab kitorang tau, bukan company bebetul pun. Just for the sake of this course, so there's no point kitorang nak susahkan dorang kan..

So this fella, yg cakap kitorang bodo tu... FYI time meeting bliau lah yg paling pendiam. Orang soh tanye segala mende yg nak tanye, tadek soalan. Tetibe nak keco. Aduhai.... Tabahkanla hatiku... Get some balls for once lah mister chicken...! Aiyo!




girlfriday says @ 01:00 am

dueng
March 26, 2005   08:55 AM PST
 
adeh la...apa la bodohnya developer ko tu. hangin gila aku dgr.

anyway, aku dulu (aku dah amik cpm sem lepas)...client kami siap tak lengkap nak mampus lagi requirement tp apa yang penting ialah dgn basic requirement tu buatlah enhancement. client sebenarnya tatau apa yang derang nak. pastu masukkan lah kunun2 client korang mintak adjustment tu. tp kena ckp la kat client.

aku dulu untung dapat client yang sporting gile. dia suruh kami buat apa yang kami rasa bagus utk gred kami dan derang akan setuju je. so dgn basic requirement tu kami adjust dan tambah memacam jadi lain dari apa yang derang nak. pastu antor change request nyer form pastu derang sign jer. punya baik group aku dgn derang siap aku tolong printkan lagi report derang kat pc aku. wahahha.

korang buat the best la utk project korang...pastu paksa je client korang tu sign off change request. sebab kalau dulu nordin dgn aliza suka gila fire soklan2 berapi kat developer....apsal takder tu, apsal takder ni, apsal ni tak betul, apsal tu tak betul, apsal tu, apsal ni....aku pernah tgk developer ada satu group tu dah tensen kena fire terus jawab client derang tak mintak mende yang lecturer tanya tu.

pastu tahu tak apa nordin dan aliza komen? lebih kurang begini la bunyinya

nordin:"awak sebagai developer perlu ada persuasive skill utk negotiate dan beri yang terbaik dalam product awak. client tak pasti dgn apa yang mereka mahu."

aliza:"client kekadang tu tatau apa yang derang nak. awak kenalah untuk jaga product dan markah awak, kenalah bagi product yang lengkap...even client awak tak mintak. kena lah persuade supaya derang setuju"

aku yang tgh sedia nak present lepas tu terus panggil client kami dan ckp kat derang supaya tolong kami. alhamdullilah, derang sporting habis dan ckp derang setuju dgn adjustment yang kami buat. wahahhaa. best nyer client gitu. so kalau takleh nak persuade elok2....korang paksa je client korang gitu. psl developer tu, ckp jer kat derang suruh tambah jer apa-apa supaya final product tu jadi elok utk grade derang. so both parties win at last.

tu la pandangan aku.....maybe boleh buat guide utk korang. i'm just suggesting so if any idea that cannot being use, pls keep it aside. yang mana boleh pakai guna la ekk.

good luck utk cpm...kalau nordin ajar lagi, expect hard final exam. aku just dapat B jer tp puas hati gila since project terbaik pernah group aku buat. usaha keras selama sebulan berbaloi gila. ok arr...panjang gile aku bebel. chiow and till then...byeeeeeeeeeee~~~
girlfriday
March 30, 2005   07:06 AM PST
 
nordin bnyk fire developer eh?? eh?? :D relieve sket aku. Tapi tau tak baru ni ada announce kat elearning, ada group developer ngadu ngan cik nordin pasal client bermasalah.... huhuhu cik nordin pun sudah sound sama sume orang, jgn wat masalah n all...

grup developer aku langsung dah tak kontek kitorang mintak miting ke pape ke. Patut ke aku request miting plak padahal dorang tak request pun? Tak payah kot eh? hehe :D





Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments






My baby! (expecting :P)



"My Life Equations"



online










my::aRt cEtErA::
my osmet's::Kucing::


.::The Continent of Ainu::.
Anwar Ibrahim
Kereta Mayat
Charmbutterfly
Keep Silence if it is the Best Way
d3vilst3ch's Xanga Site
Walk on Wings, Tread in Air
Buah Hati Ku... Maniszarif
.m.e.
Rant Blog & Nothing Juicy... >> Alternative Station
H.A.P.P.Y-H.A.P.P.Y-D.A.Y!
Nuisance Is on A Break
my diary for strangers to read
The Light in My Sky of Life





[Construction Finished!]
<< 'LOST' Entries >>
Ni 'links' for previous entries yg aku sempat buat before suddenly blogdrive reset ke hapetah, then all gone! So tinggalla title je, takleh click ye. Titles pon memory gak, sbb certain2 entry aku still recall what's the story. Life was hepening giler back then!

welcome 2004!
single+being match-made=pathetic!
painting the town...uixx? black?
another joyride!
Peranan Siswa Dalam Arus Kemodenan
bonsai kitten!
aah beratnye masalah ini! hoho!
habit yang melampau!
jom race!
love at uncountable-th sight..
uhuk terharu!
thank god it's friday!
utp nyer cite...
Because I'm A Girl
diet secara tak sengaja
gamba zaman mude2...
....sad thursday evening blues
love hurts at love lane....
Mari makan dengan besnye!
tak tahan tak tahan!
va va va ngantut nyeee!
wake up oi! wake up!
Mari meronggeng! : Part I
Mari Meronggeng! : Part II
a hard day's nite!
talkin' about the path not taken
lalalala
Bunga-bunga cinta!
suatu petang lepas abis klas..
Bora bora dan sebuah kisah cinta
"loving someone is giving someone the power to hurt you
hatiku berbunga riang!
ladies nite out
"kiss me once and i will surely melt and die"
7 hari...
Makan like there's no tomorrow
Thank god it's friday!
di suatu petang di musim yang lalu...
tribute to aliah? Hehe!
~~Lalalala~~
tension!!! mahuwarghhh makan budak!!
penang punya citer...
mana sayang nih?
~~The Big Date!~~
fenin paler!
The Blindman's Bluff...
KFC yang ampesh!
A Love Lane's Story
Criticize my table manner!
Ija, kuatlah dik...
The ups and downs...
Halamak!
Citer aritu...
Minggu yang sungguh hectic!
Buhsannye...
Ketuk paler ngan hammer sampai tembus! >:8
Toin! Toin! Toin!
Overruled by emotion?
Brain abortion, doc?
The art of photography...hehe
The layout thing
Blues seekor kucing...
Ada brani?
Zzz....
Analysis
Kleptomaniac attack!
Fuh!
The butterfly effect
Any remedy to the past?
Hish!
Uhuks!
How's it gonna be when you're not around?
Village baru...
mR. BiG!
The ex-file
Insomnia...gedda hell outta 'ere
Terkezzut!
Memory....
Malashnye...
Ka-me-ro-pho-bic
Anger management failed!
life suXc..
'Housewarming' party!
Urghh!
<< 2004 >>
Quizzical day!
Self study :)
Kehilang ingatanan!
Siaran Tergendala
Because of the breast?????
Tukar kaler lagi!!!
Officially declared: Minggu hectic sedunia!
<< 2005 >>
Hola!
"Arjuna Yang Mencari Cinta"
Putih Yang Hensem...
"Love on a Diet"!!
As sweet as a lullaby
The Apprentice Rocks!!
Kusut
Diet is 'Die' Without a 't'!
FIN!
Hari Kebangkitan Nostalgia Sedunia!
Fall in love again [The Kryptonite Factor]
The biggest dumbass! :P
Hangin melanda
A Look Back
No Title Attached
Nota Chenta Untok-Mu
Va va va!
An Alter Ego Image
Terhangat Di UTP!
Cuai
Another Love Tale
Flashback lagi?
Chenta Sakti!
Presentation Week!
Something beautiful's dying
Air dicincang takkan putuih ka?
Perihal incik sayang...
Desperate Housewife!
Opposite Attract!
I love it when you type reeeal
Ayam Golek-Golek!
Baka ne!
Ayah
Paterikan Mulutnya!
Ishk
Who next? My father!
Kakakakaka kakakku!
Berkelah di Sungai yg Indah!
Jalan Time!
Maybe...
SMS Itteww(piss Puteri!)
Mai lah Penang!
Tales From The Abandoned Blog
Deting+Microskirt
Jep, Jeper, Jepest
UTP itu kecik!
The Hideout
Blog and Blog Like I Just Don't Care
The Headbanger I Love :)
Epul
Tennet & Tennis
buuusan
He's My Affair!
How Could An Angel Break My Heart
I tried so hard too hard to try hardly tried!
It's a bird, it's a plane, hiyarghh i'm penin!
Hurm...
Entry yang mengantuk
Cencurutku...
Exam Blues..
Hobi di Musim Exam... Part I
Hobi di Musim Exam... Part II.
Umah ooo Umah!
Ishk ishk.
A View From The 23rd Floor...
Bertandang ke Umah Mak Sedara!
Thank God It's Friday!
Misteri Kehilangan Spentoot...
<< 2006 >>
...
Housemate Punye Stori...
Terjumpa entry lepas...!
quizquizquiz
Meet The Parents...
You're Not Alone
Kerna Ako Ku Turutkan...
Ini Career Woman Punye Crita..
Sebab kerbau pendek la ni!
Twilight Zone!
Cala cala cutta cutta ee oo ee
Suatu Pagi di Pekan Ampang
Tragedi Umah Sewa: Part 1
Tragedi Umah Sewa: Part 2
Down Memory Lane
Back to School!
Photoshopping!
Mari bercerita...
Parfum, Orang2 Tua & Picnic
Job Burnout, eceh.
Konferens saks!
I wanna be the biggest loser too!
Bas...
Workout!
A Message for The Tummy!
Is a Question of Space and Time
The Aftermath...
I Don't Belong Here...
Wachhaa!
Fusarium Keratitis & Carpal Tunnel
Matik!
Lagi lagi bas...
Entry Ari Selasa~
Entry Gundah
Ho ho ho!
Kapla Jingga!
Dari minda seorang penumpang teksi!
Apa Kata Ringtoneku!?
Ija Kata Layout Ala2 Incik Sayang Nye Dulu
Oh Adik Iparku~
Almengantuk
Kerja~
Classic...
The Bachelor!
Esok Cuti Yay!
Survivor of The House! Heh Heh
Weekly Report
Prolog Selamat Tinggal SV!
Buffet!
Entri Ini Hari!
Sexual Harrassment tolong! Aha
pijak pijak lawak
~Friday's My Day~
Tunggu Di Bawah Lampu
Aku la yg bersalah tu... :(
A Lover's Vow
Jerangkung Lam Umah :D
Dolu-Dolu...
Of Affair & Betrayal...
Entri Musical Sentimentel
Sleepless in Tronoh
Bonet
Saya Suka Pawa Rut!
Pukul 4 pagi.
The Three Scenes
Ulu Chepor
Convofair 06~
secangkir kopi panas dgn selimut
Businesswomen!
Cuti Midsem
Bonda...
When the Water Runs Dry...
Nostalgia Ketika Bujang...
Sakit Tangan Sakit Mata
Pose... Jgn Tak Pose...
Kucen
Lambat Macam Siput (>_<)
Marang Kerapu Kepunden
Gerimis Senja...
Bizi Sokmo Lah!
Anti Sosshel?
Blues 1st Paper...
Penumpang Feri Terakhir :)
The Extended Version
Situ Sana Sini
Di Malam Se pi pi pi
Blues Esok Nak Exam!
The Celebrity in Me :)
Hikayat Spegeti Kaler Peach
<< 2007 >>
Mari Bersihkan Blog Yg Bersawang!
Perihal Maikel, dan Masa Depan
Hidup Tanpa Tenet
Love Is Ended Before It's Even Begun
Love's Savings Account
Dari Kekaratan Kaplaku!
She Is Getting Married!
Encik Zubir Moore
If That's What It Takes
I Will Follow You...
6 Strange Things
Perihal Diet Lagi!
Tasteless??
Ngeee... Diet Sejak Patblas Tahun Lepas!
Keje Skolah Lagi...
Chenta!
Yay Yay!
Next Phase? :)
Maikel Jeksen
Quite, but not Quite
Semput, Cungap, Tak-Cukup-Napas
Entry Nyam Nyam
Diet for Dummies :P
Adakah Ilyana Akan Gi Intebiu?
Surat Chenta Untok Kanda
Doktor Mamai
Mission to Mars
Sweet Notice
Tentang Rumet, Part I
Tentang Rumet, Part II
Lepas Abis Paper CS
Taip ON Kerja!
Blues Nak Blahhhh
Yeppa!
From Kuantan With Love!
Treat Me Mean to Keep Me Keen!
Sahur Jom!
Aku Massey Di Sini!
Pasar Ramadhan
Ramadhan The 13th!
<< 2008 >>
Hoooolaaa!
Blues Nak Benti Keje...
The New Chapter!
Chapter 1: Malam Tadi
Chapter 2: ABAP Attack n Cat Spray
Chapter 3: Demam Lagi
Chapter 4: Anniversary
Chapter 5: Moto Jambuku Merajuk
Chapter 6: Exam Lagi!
Chapter 7: Mari Present, Mari!
Chapter 8: Trump is In The House
Chapter 9: Congested Mind
Chapter 10: Meet the Chatterboxes
Let's Sleepcoding!
Aku Ingin Pulang!
Pretty Rain
My Life Walks Good...
The Unspoken Rule
Client From Hell
The Meows
Saya Sedang Membuat Telaga!
Karpet Untuk Dijual!
Harini Ngan Haritu
Kerana Dia Manusia Biasa
Down Underlicious!
Rumah Hantu!
RIP Ruby...
What's a Woman to Do
Househunting, Again...
Sleepyhead I Am
Hakikatnya Rindu Yang Mendalam
Just Another Tuesday~
Go-Live!
Norman Adam
Silver Moon Is Sparkling!
Jalan-Jalan Cari Pasal!
Another Sunday
Tuesday's Grey and Wednesday Too
La Tahzan...
M&M Sisters
Journey Back Home
Back To Work
Boredom

If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


::pretty in pink!::girlfriday 2008::

Blogdrive