Ulu Chepor
Friday, August 25, 2006

Siang tadi gi mandi sungai kt chepor ngan ija. Sampai2 je tengok manyak kete, tak macam last week ari yg sama kitorang gi, kete tak penuh2 cam tadi.

So lepas carik port yg bes, Port A, aku ngan ija mandi2 sat, pastu ngadap lunch yg kitorang bawak dr utp tadi. Barang sume kitorg bawak letak dekat batu sungai, dekat2 tpt kitorg mandi, risau kalo tinggal jejauh, ilang plak. Bes whoaa sambil makan, sambil bace majalah, sambil dok sparuh lam air. Nyamannn!

Tak lama, baru makan beberapa suap je dr bekal kitorg tuh, guruh dah stat dentam dentum dah. Langit makin gelap. Orang yg datang berfamili, dah stat naik ke pondok. Aku ngan ija masih rakus ngadap bekal. Sampai la ujan dah stat menitik... Baru la dedua kelam kabut bungkus barang sume, then pegi ke pondok atas tebing sungai, berteduh... Dan sambung mkn lagi!

So bile ujan tuh... Orang yg ramai2 tadi mmg pack nak balik aah. Yg tinggal dekat2 aku, satu kapel ngan satu famili yang ramai lelaki2 muda nih. Aku ngan ija lepak je kat pondok tu, bace2 majalah sampai la ujan benti. Aku lom puas mandi, sbb tadi ramai sangat org keliling, aku mandi pon kontrol2 je, so aku pun ajak ija mandi lagi. Ija on je, so dedua turun le ke sungai smula.

Aku ajak ija mandi kat Port A, tapi Port A cam susah sket nak sampai, kene redah manyak batu sket. Pastu kitorang resort to port last week punye, Port B, tapi tetibe ada sorg bapak budak nih bawak anak2 dia mandi kat situ.  Maka aku pun ajak ija mandi kat tpt yg kureng bes sket, Port C. Tapi tak lama aku lepak kat Port C, bapak budak ngan anak2nye dah siap mandi... So ija ajak aku pindah ke Port B tuh...

Maka dari situlah cite kite bermula... Ngah aku berfloat2 ngan ija ngan tenangnye, tadek gangguan dr sesape, kecuali tiga eko katak yg dok atas batu sambil pandang kat kitorang - aku denga bunyik HOIIIIII!!! WOIIIII!!!! WOIIIIII!

"Kak Sya Kak Sya, tengok, dorang panggil kite ke?", ija cakap sambil tunjuk kat famili atas tebing sungai. Aku pusing ngan perasaan, uih kalo ye pun nak ngorat, apsal semangat sangat panggil kitorang??

Bile aku pusing, dorang wat sign language, soh aku blah dr tpt mandi, pastu tunjuk2 ke arah 'atas'. Sungai tpt mandi nih cam bertingkat2 tau, sbb atass skali sana ada air terjun. So kire, famili tuh tunjuk ke arah peringkat sungai yg lagi tinggi dr tpt kitorg mandi tuh aa.

Bile aku pusing, aku nampak segerombolan air kaler cekelat ngah berderu2 on the way ke tempat kitorg mandi. Tpt kitorg mandi tu jernih gile asalnye. Aku terus ajak ija naik ke tebing, sbb tanak mandi air keruh tu. Time tuh aku terpk, dorg soh kitorg blah sbb air koto je. Aku tak terpk lgsg sal BAHAYA. So aku underestimate le situation time tuh, aku tak rushing pon.

Dalam jarak 3 meter ke tebing dah, tetibe air keruh dr bukit tadi dah kaver semua batu tpt aku nak lalu. Laju! Tak nampak ape! Aku gamble berdiri dediam atas seketul batu yg cinonet je, ngan harapan air tuh surut atau cemana, tapi nampak gaye air makin laju! 

Aku tengok, ija dah sampai ke tebing. Aku, still berdiri tetengah air yg mengalir laju, dan makin pasang. Aku tengok keliling, nampak air je, tadek tpt aku nak pijak dah. Ija jerit, "Kak Sya! Berpautlah pada samting!!". Ya Allah dah berdiri tetengah air tuh, tadek mende yg aku bleh paut. Ada seketul batu besa yg tak mesra pautan je yg aku leh pegang. Camni ke tsunami aritu? Ni baru sikit, aku dah rasa helpless gile2. Kalo skali aku tergelincir dijamin aku kene sapu skali ngan segala sampah sarap yg arus tu bawak!

Aku tengok muke ija makin cuak... Nmpk cm panik tatau nak wat ape, sampaila sorang uncle cine nih datang dekat tepi tebing. Dia try capai satu akar kayu ni, hulur kat aku. Tp tak sampai... Time tuh aku gamble gile, aku tanak hanyut, so aku trai gak agak2 batu yg aku leh pijak utk smpi ke tebing walaupun tak nampak, dan terpaksa tahan arus laju tu...

Maka akhirnye bejaye la gak sampai ke tebing. Lege banget. Aku ngan ija duduk kat pondok atas tebing perati arus, tak sangka ngan ujan sekejap dan tak lebat tuh, arus leh jadik sekuat tu... Ija ckp, dia dah terpk mcm2, perut kembung, kak sya hanyut... Aduh  

Nasib baik taim tuh kitorg dh pindah ke Port B........... Kalo Port A atau Port C, dijamin tak sempat lari, dijamin hanyut dulu b4 sempat kitorg smpi ke tebing sbb batu banyak. Talking bout the road not taken!

Tadi aku cite kat incik sayang tapi entah... Dia diam lama, aku tau dia marah aku sbb pegi tempat camtu naik moto.  Aku tau dia jadik marah tu sbb dia risau kat aku. Dia cakap, "Kan sekarang monsoon... Kenapa pergi jugak...?" Aku mana la tau monsoon ke ape, tak tengok brite... Tak bace paper. Sini pun jarang gile ujan.

Tapi kan dia tau yyg dia nih jenis adventurous (huh?), brani, walaupun bg certain org tak bertempat, dan jenis main redah je pape pon, consequence pk kemudian, bukan cam typical girl yg dia kenal. I just hope dat dia rasa lebey lege sbb aku slamat drpd rasa marah kat aku... Uit jgn le marah... Sian kat orang...  

"Allah tidak menduga hambanya kecuali dia mampu untuk menanggungnya...."

 




girlfriday says @ 03:01 am

diane
August 25, 2006   11:43 AM PDT
 
aiyoh..scarynye~~~
seb baek yu x ape2..ishk..rase besalah plak kaco yu smlm..xtnye kabo plak tu..ampunnn~
girlfriday
August 25, 2006   12:54 PM PDT
 
uih manade kaco...lain la kalo cedera parah ke smalam, barula namanye kaco... huhu.
Neyna
August 26, 2006   11:15 AM PDT
 
fuiyo.. seriyes laa sya... tak pyh beli novel or tgk drama.. cerite kat blog sya ni dah ckp menghibur hati ku! muahahaha! seriyes arr.. mcm bace novel or tgk drama! hidup mu warna warni dan penuh dgn slot2 menarik! ehehe.. terhibur gue..
Akuro
August 26, 2006   04:56 PM PDT
 
Tu la K'Sya. Sib baik selamat!

Hm, akak, nnt jgn lupa ajar sal icon tu eh!
Akuro
August 27, 2006   01:55 PM PDT
 
Bukan apa kak, bila Akuro tanya kwn, dia ckp dio copy paste je icon tu dr website yahoo. Too good to be true. Akuro try wat xleh. Tu yg rasa sengal semacam. Dio tu tipu Akuro ko?

BTW, tq kak!
lobi
August 30, 2006   11:21 PM PDT
 
kak sya!
ini pesanan.

- jgn mandi sungai waktu monsoon.
kalo bukan time monsoon, sile ajak saye.
harap maklum..

p/s: penat tggu bunge dr kak sya ari tu.. cedih..
girlfriday
September 7, 2006   10:41 AM PDT
 
haha nak wat cemana, taim konvo je, sengkek. taim konvo lagi, sengkek. hekhek. sian anda tak dapat bunge spesel drku!!

lenkali dtg utp, jom kak sya blanje mandi sungai. (time tak monsoon) kang incik sayang marah lak. hekhek T_T
vicheat joe
January 12, 2009   10:03 PM PST
 
that is what people call kepala air and about 12 years ago one of my friend died in ulu chepor because of this




Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments






My baby! (expecting :P)



"My Life Equations"



online










my::aRt cEtErA::
my osmet's::Kucing::


.::The Continent of Ainu::.
Anwar Ibrahim
Kereta Mayat
Charmbutterfly
Keep Silence if it is the Best Way
d3vilst3ch's Xanga Site
Walk on Wings, Tread in Air
Buah Hati Ku... Maniszarif
.m.e.
Rant Blog & Nothing Juicy... >> Alternative Station
H.A.P.P.Y-H.A.P.P.Y-D.A.Y!
Nuisance Is on A Break
my diary for strangers to read
The Light in My Sky of Life





[Construction Finished!]
<< 'LOST' Entries >>
Ni 'links' for previous entries yg aku sempat buat before suddenly blogdrive reset ke hapetah, then all gone! So tinggalla title je, takleh click ye. Titles pon memory gak, sbb certain2 entry aku still recall what's the story. Life was hepening giler back then!

welcome 2004!
single+being match-made=pathetic!
painting the town...uixx? black?
another joyride!
Peranan Siswa Dalam Arus Kemodenan
bonsai kitten!
aah beratnye masalah ini! hoho!
habit yang melampau!
jom race!
love at uncountable-th sight..
uhuk terharu!
thank god it's friday!
utp nyer cite...
Because I'm A Girl
diet secara tak sengaja
gamba zaman mude2...
....sad thursday evening blues
love hurts at love lane....
Mari makan dengan besnye!
tak tahan tak tahan!
va va va ngantut nyeee!
wake up oi! wake up!
Mari meronggeng! : Part I
Mari Meronggeng! : Part II
a hard day's nite!
talkin' about the path not taken
lalalala
Bunga-bunga cinta!
suatu petang lepas abis klas..
Bora bora dan sebuah kisah cinta
"loving someone is giving someone the power to hurt you
hatiku berbunga riang!
ladies nite out
"kiss me once and i will surely melt and die"
7 hari...
Makan like there's no tomorrow
Thank god it's friday!
di suatu petang di musim yang lalu...
tribute to aliah? Hehe!
~~Lalalala~~
tension!!! mahuwarghhh makan budak!!
penang punya citer...
mana sayang nih?
~~The Big Date!~~
fenin paler!
The Blindman's Bluff...
KFC yang ampesh!
A Love Lane's Story
Criticize my table manner!
Ija, kuatlah dik...
The ups and downs...
Halamak!
Citer aritu...
Minggu yang sungguh hectic!
Buhsannye...
Ketuk paler ngan hammer sampai tembus! >:8
Toin! Toin! Toin!
Overruled by emotion?
Brain abortion, doc?
The art of photography...hehe
The layout thing
Blues seekor kucing...
Ada brani?
Zzz....
Analysis
Kleptomaniac attack!
Fuh!
The butterfly effect
Any remedy to the past?
Hish!
Uhuks!
How's it gonna be when you're not around?
Village baru...
mR. BiG!
The ex-file
Insomnia...gedda hell outta 'ere
Terkezzut!
Memory....
Malashnye...
Ka-me-ro-pho-bic
Anger management failed!
life suXc..
'Housewarming' party!
Urghh!
<< 2004 >>
Quizzical day!
Self study :)
Kehilang ingatanan!
Siaran Tergendala
Because of the breast?????
Tukar kaler lagi!!!
Officially declared: Minggu hectic sedunia!
<< 2005 >>
Hola!
"Arjuna Yang Mencari Cinta"
Putih Yang Hensem...
"Love on a Diet"!!
As sweet as a lullaby
The Apprentice Rocks!!
Kusut
Diet is 'Die' Without a 't'!
FIN!
Hari Kebangkitan Nostalgia Sedunia!
Fall in love again [The Kryptonite Factor]
The biggest dumbass! :P
Hangin melanda
A Look Back
No Title Attached
Nota Chenta Untok-Mu
Va va va!
An Alter Ego Image
Terhangat Di UTP!
Cuai
Another Love Tale
Flashback lagi?
Chenta Sakti!
Presentation Week!
Something beautiful's dying
Air dicincang takkan putuih ka?
Perihal incik sayang...
Desperate Housewife!
Opposite Attract!
I love it when you type reeeal
Ayam Golek-Golek!
Baka ne!
Ayah
Paterikan Mulutnya!
Ishk
Who next? My father!
Kakakakaka kakakku!
Berkelah di Sungai yg Indah!
Jalan Time!
Maybe...
SMS Itteww(piss Puteri!)
Mai lah Penang!
Tales From The Abandoned Blog
Deting+Microskirt
Jep, Jeper, Jepest
UTP itu kecik!
The Hideout
Blog and Blog Like I Just Don't Care
The Headbanger I Love :)
Epul
Tennet & Tennis
buuusan
He's My Affair!
How Could An Angel Break My Heart
I tried so hard too hard to try hardly tried!
It's a bird, it's a plane, hiyarghh i'm penin!
Hurm...
Entry yang mengantuk
Cencurutku...
Exam Blues..
Hobi di Musim Exam... Part I
Hobi di Musim Exam... Part II.
Umah ooo Umah!
Ishk ishk.
A View From The 23rd Floor...
Bertandang ke Umah Mak Sedara!
Thank God It's Friday!
Misteri Kehilangan Spentoot...
<< 2006 >>
...
Housemate Punye Stori...
Terjumpa entry lepas...!
quizquizquiz
Meet The Parents...
You're Not Alone
Kerna Ako Ku Turutkan...
Ini Career Woman Punye Crita..
Sebab kerbau pendek la ni!
Twilight Zone!
Cala cala cutta cutta ee oo ee
Suatu Pagi di Pekan Ampang
Tragedi Umah Sewa: Part 1
Tragedi Umah Sewa: Part 2
Down Memory Lane
Back to School!
Photoshopping!
Mari bercerita...
Parfum, Orang2 Tua & Picnic
Job Burnout, eceh.
Konferens saks!
I wanna be the biggest loser too!
Bas...
Workout!
A Message for The Tummy!
Is a Question of Space and Time
The Aftermath...
I Don't Belong Here...
Wachhaa!
Fusarium Keratitis & Carpal Tunnel
Matik!
Lagi lagi bas...
Entry Ari Selasa~
Entry Gundah
Ho ho ho!
Kapla Jingga!
Dari minda seorang penumpang teksi!
Apa Kata Ringtoneku!?
Ija Kata Layout Ala2 Incik Sayang Nye Dulu
Oh Adik Iparku~
Almengantuk
Kerja~
Classic...
The Bachelor!
Esok Cuti Yay!
Survivor of The House! Heh Heh
Weekly Report
Prolog Selamat Tinggal SV!
Buffet!
Entri Ini Hari!
Sexual Harrassment tolong! Aha
pijak pijak lawak
~Friday's My Day~
Tunggu Di Bawah Lampu
Aku la yg bersalah tu... :(
A Lover's Vow
Jerangkung Lam Umah :D
Dolu-Dolu...
Of Affair & Betrayal...
Entri Musical Sentimentel
Sleepless in Tronoh
Bonet
Saya Suka Pawa Rut!
Pukul 4 pagi.
The Three Scenes
Ulu Chepor
Convofair 06~
secangkir kopi panas dgn selimut
Businesswomen!
Cuti Midsem
Bonda...
When the Water Runs Dry...
Nostalgia Ketika Bujang...
Sakit Tangan Sakit Mata
Pose... Jgn Tak Pose...
Kucen
Lambat Macam Siput (>_<)
Marang Kerapu Kepunden
Gerimis Senja...
Bizi Sokmo Lah!
Anti Sosshel?
Blues 1st Paper...
Penumpang Feri Terakhir :)
The Extended Version
Situ Sana Sini
Di Malam Se pi pi pi
Blues Esok Nak Exam!
The Celebrity in Me :)
Hikayat Spegeti Kaler Peach
<< 2007 >>
Mari Bersihkan Blog Yg Bersawang!
Perihal Maikel, dan Masa Depan
Hidup Tanpa Tenet
Love Is Ended Before It's Even Begun
Love's Savings Account
Dari Kekaratan Kaplaku!
She Is Getting Married!
Encik Zubir Moore
If That's What It Takes
I Will Follow You...
6 Strange Things
Perihal Diet Lagi!
Tasteless??
Ngeee... Diet Sejak Patblas Tahun Lepas!
Keje Skolah Lagi...
Chenta!
Yay Yay!
Next Phase? :)
Maikel Jeksen
Quite, but not Quite
Semput, Cungap, Tak-Cukup-Napas
Entry Nyam Nyam
Diet for Dummies :P
Adakah Ilyana Akan Gi Intebiu?
Surat Chenta Untok Kanda
Doktor Mamai
Mission to Mars
Sweet Notice
Tentang Rumet, Part I
Tentang Rumet, Part II
Lepas Abis Paper CS
Taip ON Kerja!
Blues Nak Blahhhh
Yeppa!
From Kuantan With Love!
Treat Me Mean to Keep Me Keen!
Sahur Jom!
Aku Massey Di Sini!
Pasar Ramadhan
Ramadhan The 13th!
<< 2008 >>
Hoooolaaa!
Blues Nak Benti Keje...
The New Chapter!
Chapter 1: Malam Tadi
Chapter 2: ABAP Attack n Cat Spray
Chapter 3: Demam Lagi
Chapter 4: Anniversary
Chapter 5: Moto Jambuku Merajuk
Chapter 6: Exam Lagi!
Chapter 7: Mari Present, Mari!
Chapter 8: Trump is In The House
Chapter 9: Congested Mind
Chapter 10: Meet the Chatterboxes
Let's Sleepcoding!
Aku Ingin Pulang!
Pretty Rain
My Life Walks Good...
The Unspoken Rule
Client From Hell
The Meows
Saya Sedang Membuat Telaga!
Karpet Untuk Dijual!
Harini Ngan Haritu
Kerana Dia Manusia Biasa
Down Underlicious!
Rumah Hantu!
RIP Ruby...
What's a Woman to Do
Househunting, Again...
Sleepyhead I Am
Hakikatnya Rindu Yang Mendalam
Just Another Tuesday~
Go-Live!
Norman Adam
Silver Moon Is Sparkling!
Jalan-Jalan Cari Pasal!
Another Sunday
Tuesday's Grey and Wednesday Too
La Tahzan...
M&M Sisters
Journey Back Home
Back To Work
Boredom

If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


::pretty in pink!::girlfriday 2008::

Blogdrive