Businesswomen!
Thursday, September 07, 2006

Curik kibod ija nak update blog sat! devil

Aku ngah poning ngan final year project aku nih. hypnotized Project aku nih nama dia 'Halal Kiosk'. Aku kononnye nak wat cam price scanner kat Giant tuh, tapi mende nih, bile korang flash barcode dia kat scanner, dia akan kuar halal status of a product tuh... Samada halal cert product tu dah kene tarik ke, dah expired ke, ok ke, ataupun tak pernah dorang apply pun utk pengesahan halal drpd JAKIM...

So aku kene kontek seorang yg bes kat JAKIM so that dorang leh supply kat aku data yg berkenaan... Aku risau gak kalo dia takmo kasik! Mati gua! worried

Mr sv aku lak soh aku bli barcode scanner tuh cepat2... Dia kate, leh claim drpd utp sampai 250. Tapi masalahnye kene gune duit sendrik dlu, skoler lak cume akan masuk ujung lan 9 nih... Dan lagi, lepas aku dah surf2, sume mahal2! Aku siap tanye pacik kopetro tuh, dia kate harga dia satu-tujuh. Aku kate, "Woah ija! Murah gile 170!" Pacik tu kate, "Dik 1700... Bukan 170... Hahaha!" Cis...

************************************************************************

Aritu adala sorg member bernama Seman (bkn nama sebenar: aku nah minat dia nih b4 kenai prangai dia), mintak aku ngan ija jadik runner jual hotdog kat blok pompuan. Aku ngan ija cam trus on aje, otak seminit, nak le gak trai kan, lagipun pk member2. Memule stat mmg kitorang sgt sceptical la, bleh ke jual nih?? Seman pun cam risau nk kasik hotdog bnyk2 kt kiorang takut tak abis, dia rugi. Tapi, beyond expectation kan, sejap je 20 hotdog tuh terjual, tak sampai setengah blok pon kitorang pegi. Kitorang pun sronok, so trus inform Seman ckp, kalo dia rajin nk masak hotdog lagi, kasik le dalam 20 lagi kat kitorang. Pastu dia ckp dia dah ada 21 hotdog yg siap. So kitorang jual le lagi 20 kat blok2 pompuan yg ada... Sold out ok! Just like that! Dahle taknah ada pengalaman 'direct selling' slama nih... Haha! Sebaik ija jenis slamber, kalo sesorang takmo aku, sogan wehhh...!

Then dah siap jual sume, kitorg jumpe Seman, kasik hasil jualan minus upah kitorang, dia kate "Woah laju gile korang jual... Korang lagi untung drpd aku tau tak...". Dah sense samting peculiar bile dia ckp camtu, cam, patutnye dia epi le kan sbb kitorg jual dia nye kasik sold out. Tapi kitorg glak je sbb pk, sure dia eksaited gak. So janji ngan dia, sok kitorg dtg lagi amek stok dr dia nk jual. Dia ok-ok.

Esoknye... Tau ape?? Dia langsung tak msg aku, nak konfem ke ape ke. Sampai aku msg dia tanye pecite. Guess wat dia ckp? "Stok tak mencukupi la... Demand bnyk sgt... Tak dapat kasik korang run..." Haha dah agak. Aku agak dia cam dengki le tengok kitorang jual sold out, so dia nak gi jual sendrik. Pada usia aku yg dah cukup ripe nih, aku dah cukup paham le maksud ayat dia tuh, takyah le nak tipu2 kate demand bnyk... Geram sangat aku ngan ija time tuh. Cam tamak sangat le bliau. Padahal, dia yg mintak kitorg jual dr awal, awat tak wat cost analysis dulu ke??

So mlm tuh kitorg tak jual la hotdog dia. Aku tengok irc, berderet2 iklan dia buat dekat channel, adala dua tiga jam dia iklankan soh bli 'hotdog, tinggal satu saje lagi'. Ye... Hotdog dia yg dikatakan 'demand bnyk' tuh, tinggal sebijik pon nak iklankan dua tiga jam ke? Atau tinggal berjuta2 lemon lagi?? Mebi dia lupe, dia ingat senang2 je kitorg jual hotdog tuh. It takes moreeee than that - muke tebal, senyum lebey, rajin gile, promotion ("hai, nak bli hotdog? takmo? rumet tanak? tanak? ngah study sure lapa, mkn utk breakfast sok ke? hotdog cheese ni, bes gile...") yeah that kinda thing. Baru le mende tu terjual. Hish geram bile aku pk2. at wits' end - New!

So kelmarin, sbb geram ngan Seman, aku ngan ija merangka plan nak buat sendrik hotdog, pastu jual. Haha. So kitorang bli barang ape sume. Buat sendrik! big grin Dalam perjalanan balik dr bli barang, jumpe kura2 besar tgh jalan kat roundabout sorang2! Sian dia, dia tak dapat naik atas kaki lima jalan sbb tak sampai. Maka aku angkat dia anta ke rumput tepi jalan... Ceh smpt wat kerja2 amal b4 buat hotdog. Huhu. So long story short, kitorg berjaya wat 60 blackpepper hotdog ngan modal 30 lebey camtu, dan berjaye jual 54 bijik. Lagi nam tuh, dah tak larat nak naik blok dah nak jual, dan lapa sangat... So kitorg mkn sendrik je la. Hehe.

Untung?? Tolak modal, dapat la sorang, 25 hinggit gitu. oh go on Hehe. In just one night! dancing

3 Happenings Kelmarin:

1. Cume sorang je prangai kerek time kitorg jual hotdog tuh. Lepas kitorg ketuk bilik, ckp jual hotdog, dia wat sign language kate takmo, pastu hempas pintu. Tak kisah, redha je, sbb bile bace cite amek, dah cukup bersyukur sbb tak kene cam dia kene. Siap kene sound direct sbb jual hotdog lewat mlm, tapi bli gak. (le, kalo jual awal mlm org mana nak bli sbb cafe bukak lagi!)

2. Bile sampai kat satu umah ni, bukak2 pintu je, org dalam bilik jerit, "Predeiiii!!!" Huyoh tergezzut aku. Sape nih? Muke cam familiar... Dia cakap, dia yg gune nick cartoon. Laaa aku mati2 ingat cartoon tu laki. Keke. Aku tanye, cemana kenai aku? Dia kate incik kerel yg kasik tau aku yg mana satu, kalo dorg ternmpk aku dr jauh, "Tu la predei... (friday...).". Aku familiar ngan muke cartoon sbb penah naik bas balik kuantan skali... big grin

3. Terjumpe umah yati, salah satu dr dua org membe batch aku time kat aussie dulu. Aku nah cite sal dia nih, yg balik Mesia gak cam aku, tapi lambat sikit. Yg boipren dia anak datuk tuh. Dia kate dia dah tunang aritu, so dia kate, "Nak tengok cincin tak?" Aku trus, "Nakkkkk!!". Dia bawak kotak 'Habib'. Aisey Habib trus! money eyes Bukak2, cincin platinum ngan taburan berlian kat sepanjang cincin tuh. Mak aih... Gile teruja tengok. "Pesal tak pakai?", aku tanye dia. "Aritu kite pakai, pastu tangan basah, berlian tu ada yg tercabut, kene anta kedai betulkan..." Aiseh, mahal2 tapi takleh pakai... Sayangnye... B4 blah, aku tanye bile dia kawen? "Next year!", dia cakap sambil sengih ke telinga. Lepas grad trus kawen! Ahha. Aku tringat, dulu time kitorang bertiga sebilik, aku yati ngan pizah, dorang dua ckp aku yg akan kawen dulu... Tapi skang, sorang dah kawen, sorang kawen nx year, sorang lagi? Kawen lagi 2 tahun mengikut kate sayam....love struck 

 




girlfriday says @ 12:28 pm

diane
September 7, 2006   05:02 PM PDT
 
nk hotdog 2~! :D


wah...sgt teruja ngn cincin yati~!!!*bilelah nk dpt cmtu ek?*
stfu
September 9, 2006   12:38 AM PDT
 
barcode reading tu senang jek. takyah amik data dari jakim, buat data sendiri pun bleh. opis gue pun ada barcode scanner, baper hari nak guna? kalo kejap jek, bleh tanye kat bos kut2 dia bg pinjam. harga mende tu mmg dlm 100+, tp takde la sampai 1k. pepehal just roger gue jek.
amek
September 9, 2006   11:58 AM PDT
 
25rinngit? ailaik~ :D abaikan anasir mendengki cam seman tuh! klu leh jual pade die plak kasi die napak beze ngn hotdot die! hinsh! jadi batu api lak. dose2... keke....
girlfriday
September 9, 2006   03:12 PM PDT
 
yu...mmg bes gile la cincin tuh.. diamond dia haluih2... ailaikk!

stfu, woahh! siyes xyah amek dr jakim? menariknyier! nak le pinjam barcode scanner tuh... eh tapi sure nk gune lama time develop. ko kate rege 100+ je? mauk carik mana aaa......?

hehe amek...dan2 internet ok dah ada kat komen box ku..haha utp mengong..
ILynn
September 10, 2006   05:30 PM PDT
 
just nak tanye..ur boy tu sebaya ke..?
Neyna
September 10, 2006   05:52 PM PDT
 
Aku tringat, dulu time kitorang bertiga sebilik, aku yati ngan pizah, dorang dua ckp aku yg akan kawen dulu... Tapi skang, sorang dah kawen, sorang kawen nx year, sorang lagi? Kawen lagi 2 tahun mengikut kate sayam.... <--waahh.. siap dah ade future planning.. i like!
stfu
September 11, 2006   10:43 PM PDT
 
gi dolod barcode nyer font, kalo tak silap nama dia free3of9 (sort of).

actually barcode tu mende2 beser kita taip jek, just font je tukar. macam kalo taip 'predei', nnt kalo tukar kpd font barcode dia jadik la barcode. bila read code tu ngan scanner, kuar la kat terminal dia 'predei'.

mau carik reader, gi kat www.unicode.com.my
girlfriday
September 17, 2006   06:32 AM PDT
 
Ilynn, incik sayang tua dua tahun dr saya...

fara, future planning tuh tadek la beriya pon. Tak berani tny lebey2 shian dia pressure ke ape ke.. Janji, mauk nampak dia ngah berusaha ke arah ittew... :D

stfu, barcode font tuh aku dah ada, tapi aku tapaham cemana ko ckp, takyah dptkan data dr jakim? Ko ada masuk tunnel irc tak? mauk kaco sket nanti ek? tak pon, mari la kasik ym ko padaku... takpon mari mengadd ym id aku girlfridayz, whichever is convenient for you. In case ko takmo display email ko kat sini. Trime kasey!! :D




Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments






My baby! (expecting :P)



"My Life Equations"



online










my::aRt cEtErA::
my osmet's::Kucing::


.::The Continent of Ainu::.
Anwar Ibrahim
Kereta Mayat
Charmbutterfly
Keep Silence if it is the Best Way
d3vilst3ch's Xanga Site
Walk on Wings, Tread in Air
Buah Hati Ku... Maniszarif
.m.e.
Rant Blog & Nothing Juicy... >> Alternative Station
H.A.P.P.Y-H.A.P.P.Y-D.A.Y!
Nuisance Is on A Break
my diary for strangers to read
The Light in My Sky of Life





[Construction Finished!]
<< 'LOST' Entries >>
Ni 'links' for previous entries yg aku sempat buat before suddenly blogdrive reset ke hapetah, then all gone! So tinggalla title je, takleh click ye. Titles pon memory gak, sbb certain2 entry aku still recall what's the story. Life was hepening giler back then!

welcome 2004!
single+being match-made=pathetic!
painting the town...uixx? black?
another joyride!
Peranan Siswa Dalam Arus Kemodenan
bonsai kitten!
aah beratnye masalah ini! hoho!
habit yang melampau!
jom race!
love at uncountable-th sight..
uhuk terharu!
thank god it's friday!
utp nyer cite...
Because I'm A Girl
diet secara tak sengaja
gamba zaman mude2...
....sad thursday evening blues
love hurts at love lane....
Mari makan dengan besnye!
tak tahan tak tahan!
va va va ngantut nyeee!
wake up oi! wake up!
Mari meronggeng! : Part I
Mari Meronggeng! : Part II
a hard day's nite!
talkin' about the path not taken
lalalala
Bunga-bunga cinta!
suatu petang lepas abis klas..
Bora bora dan sebuah kisah cinta
"loving someone is giving someone the power to hurt you
hatiku berbunga riang!
ladies nite out
"kiss me once and i will surely melt and die"
7 hari...
Makan like there's no tomorrow
Thank god it's friday!
di suatu petang di musim yang lalu...
tribute to aliah? Hehe!
~~Lalalala~~
tension!!! mahuwarghhh makan budak!!
penang punya citer...
mana sayang nih?
~~The Big Date!~~
fenin paler!
The Blindman's Bluff...
KFC yang ampesh!
A Love Lane's Story
Criticize my table manner!
Ija, kuatlah dik...
The ups and downs...
Halamak!
Citer aritu...
Minggu yang sungguh hectic!
Buhsannye...
Ketuk paler ngan hammer sampai tembus! >:8
Toin! Toin! Toin!
Overruled by emotion?
Brain abortion, doc?
The art of photography...hehe
The layout thing
Blues seekor kucing...
Ada brani?
Zzz....
Analysis
Kleptomaniac attack!
Fuh!
The butterfly effect
Any remedy to the past?
Hish!
Uhuks!
How's it gonna be when you're not around?
Village baru...
mR. BiG!
The ex-file
Insomnia...gedda hell outta 'ere
Terkezzut!
Memory....
Malashnye...
Ka-me-ro-pho-bic
Anger management failed!
life suXc..
'Housewarming' party!
Urghh!
<< 2004 >>
Quizzical day!
Self study :)
Kehilang ingatanan!
Siaran Tergendala
Because of the breast?????
Tukar kaler lagi!!!
Officially declared: Minggu hectic sedunia!
<< 2005 >>
Hola!
"Arjuna Yang Mencari Cinta"
Putih Yang Hensem...
"Love on a Diet"!!
As sweet as a lullaby
The Apprentice Rocks!!
Kusut
Diet is 'Die' Without a 't'!
FIN!
Hari Kebangkitan Nostalgia Sedunia!
Fall in love again [The Kryptonite Factor]
The biggest dumbass! :P
Hangin melanda
A Look Back
No Title Attached
Nota Chenta Untok-Mu
Va va va!
An Alter Ego Image
Terhangat Di UTP!
Cuai
Another Love Tale
Flashback lagi?
Chenta Sakti!
Presentation Week!
Something beautiful's dying
Air dicincang takkan putuih ka?
Perihal incik sayang...
Desperate Housewife!
Opposite Attract!
I love it when you type reeeal
Ayam Golek-Golek!
Baka ne!
Ayah
Paterikan Mulutnya!
Ishk
Who next? My father!
Kakakakaka kakakku!
Berkelah di Sungai yg Indah!
Jalan Time!
Maybe...
SMS Itteww(piss Puteri!)
Mai lah Penang!
Tales From The Abandoned Blog
Deting+Microskirt
Jep, Jeper, Jepest
UTP itu kecik!
The Hideout
Blog and Blog Like I Just Don't Care
The Headbanger I Love :)
Epul
Tennet & Tennis
buuusan
He's My Affair!
How Could An Angel Break My Heart
I tried so hard too hard to try hardly tried!
It's a bird, it's a plane, hiyarghh i'm penin!
Hurm...
Entry yang mengantuk
Cencurutku...
Exam Blues..
Hobi di Musim Exam... Part I
Hobi di Musim Exam... Part II.
Umah ooo Umah!
Ishk ishk.
A View From The 23rd Floor...
Bertandang ke Umah Mak Sedara!
Thank God It's Friday!
Misteri Kehilangan Spentoot...
<< 2006 >>
...
Housemate Punye Stori...
Terjumpa entry lepas...!
quizquizquiz
Meet The Parents...
You're Not Alone
Kerna Ako Ku Turutkan...
Ini Career Woman Punye Crita..
Sebab kerbau pendek la ni!
Twilight Zone!
Cala cala cutta cutta ee oo ee
Suatu Pagi di Pekan Ampang
Tragedi Umah Sewa: Part 1
Tragedi Umah Sewa: Part 2
Down Memory Lane
Back to School!
Photoshopping!
Mari bercerita...
Parfum, Orang2 Tua & Picnic
Job Burnout, eceh.
Konferens saks!
I wanna be the biggest loser too!
Bas...
Workout!
A Message for The Tummy!
Is a Question of Space and Time
The Aftermath...
I Don't Belong Here...
Wachhaa!
Fusarium Keratitis & Carpal Tunnel
Matik!
Lagi lagi bas...
Entry Ari Selasa~
Entry Gundah
Ho ho ho!
Kapla Jingga!
Dari minda seorang penumpang teksi!
Apa Kata Ringtoneku!?
Ija Kata Layout Ala2 Incik Sayang Nye Dulu
Oh Adik Iparku~
Almengantuk
Kerja~
Classic...
The Bachelor!
Esok Cuti Yay!
Survivor of The House! Heh Heh
Weekly Report
Prolog Selamat Tinggal SV!
Buffet!
Entri Ini Hari!
Sexual Harrassment tolong! Aha
pijak pijak lawak
~Friday's My Day~
Tunggu Di Bawah Lampu
Aku la yg bersalah tu... :(
A Lover's Vow
Jerangkung Lam Umah :D
Dolu-Dolu...
Of Affair & Betrayal...
Entri Musical Sentimentel
Sleepless in Tronoh
Bonet
Saya Suka Pawa Rut!
Pukul 4 pagi.
The Three Scenes
Ulu Chepor
Convofair 06~
secangkir kopi panas dgn selimut
Businesswomen!
Cuti Midsem
Bonda...
When the Water Runs Dry...
Nostalgia Ketika Bujang...
Sakit Tangan Sakit Mata
Pose... Jgn Tak Pose...
Kucen
Lambat Macam Siput (>_<)
Marang Kerapu Kepunden
Gerimis Senja...
Bizi Sokmo Lah!
Anti Sosshel?
Blues 1st Paper...
Penumpang Feri Terakhir :)
The Extended Version
Situ Sana Sini
Di Malam Se pi pi pi
Blues Esok Nak Exam!
The Celebrity in Me :)
Hikayat Spegeti Kaler Peach
<< 2007 >>
Mari Bersihkan Blog Yg Bersawang!
Perihal Maikel, dan Masa Depan
Hidup Tanpa Tenet
Love Is Ended Before It's Even Begun
Love's Savings Account
Dari Kekaratan Kaplaku!
She Is Getting Married!
Encik Zubir Moore
If That's What It Takes
I Will Follow You...
6 Strange Things
Perihal Diet Lagi!
Tasteless??
Ngeee... Diet Sejak Patblas Tahun Lepas!
Keje Skolah Lagi...
Chenta!
Yay Yay!
Next Phase? :)
Maikel Jeksen
Quite, but not Quite
Semput, Cungap, Tak-Cukup-Napas
Entry Nyam Nyam
Diet for Dummies :P
Adakah Ilyana Akan Gi Intebiu?
Surat Chenta Untok Kanda
Doktor Mamai
Mission to Mars
Sweet Notice
Tentang Rumet, Part I
Tentang Rumet, Part II
Lepas Abis Paper CS
Taip ON Kerja!
Blues Nak Blahhhh
Yeppa!
From Kuantan With Love!
Treat Me Mean to Keep Me Keen!
Sahur Jom!
Aku Massey Di Sini!
Pasar Ramadhan
Ramadhan The 13th!
<< 2008 >>
Hoooolaaa!
Blues Nak Benti Keje...
The New Chapter!
Chapter 1: Malam Tadi
Chapter 2: ABAP Attack n Cat Spray
Chapter 3: Demam Lagi
Chapter 4: Anniversary
Chapter 5: Moto Jambuku Merajuk
Chapter 6: Exam Lagi!
Chapter 7: Mari Present, Mari!
Chapter 8: Trump is In The House
Chapter 9: Congested Mind
Chapter 10: Meet the Chatterboxes
Let's Sleepcoding!
Aku Ingin Pulang!
Pretty Rain
My Life Walks Good...
The Unspoken Rule
Client From Hell
The Meows
Saya Sedang Membuat Telaga!
Karpet Untuk Dijual!
Harini Ngan Haritu
Kerana Dia Manusia Biasa
Down Underlicious!
Rumah Hantu!
RIP Ruby...
What's a Woman to Do
Househunting, Again...
Sleepyhead I Am
Hakikatnya Rindu Yang Mendalam
Just Another Tuesday~
Go-Live!
Norman Adam
Silver Moon Is Sparkling!
Jalan-Jalan Cari Pasal!
Another Sunday
Tuesday's Grey and Wednesday Too
La Tahzan...
M&M Sisters
Journey Back Home
Back To Work
Boredom

If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


::pretty in pink!::girlfriday 2008::

Blogdrive