Bonda...
Sunday, September 17, 2006

Aritu aku smpi umah ngan dada berdebar2. Tapi since sampai umah dah lam kol 2.30 pagi, mak aku pun dah masuk bilik tido, so tak dapat tengok keadaan dia terus. Lagipun kakak aku cite, dua tiga ari ni mak aku nampak sihat sket bile anak2 dia ramai yg balik menjenguk...

So aku korek2 dari Kak Da aku, cemana keadaan mak aku sebenar2nye b4 aku balik tu kan. Cam, takkan akak aku sebak for nothing aritu kan?? Then akak aku cite satu, satu ape yg jadik, malam yg aku sampai tu jugak:

Ada satu time tu, Kak Da aku tanye Cik (mak aku) aku, "Cik, Cik ada nampak tak blender?"
"Haa... Kalau nak blend ambik yg pendek punye, jgn ambik bekas yg panjang tu...",
mak aku jawab.
"Tak, orang carik 'ibu' blender tu, bkn bekas dia.. Cik ada nampak?", kakak aku ulang tanye.
"Kalau nak blend ambik bekas pendek, jgn yg panjang.", mak aku jawab.
"Tak cik...  orang carik 'ibu' blender tu..."
"Ambik yang pendek, bukan yg panjang tu..."
"Haa... Takpelah cik..."

Time yang lain pulak. Time subuh hari. Kakak aku dengar bunyik ketik, ketik, ketik, ketik, nonstop dari bilik mak ayah aku kat sebelah. Maka curious la bliau nak amek tau, bunyik ape tu? Akak aku pun pegi masuk bilik mak ayah aku. Tengok2, mak aku tengah bukak, tutup, bukak, tutup suis lampu toilet bilik dia.

"Nape cik? Cik nak buat ape tu?", akak aku tanye.
"Tak... Ni, nak bukak lampu masuk jamban ni...", mak aku jawab.
"Ni dah bukak dah cik... cik masuklah dalam..."
"Ni tak bukak lagi ni... Kenapa tah lampu ni tak ternyala dari tadi."

"Tengok lah cik engkau, dari tadi orang cakap dah bukak, degil. Taknak denga cakap orang!",
ayah aku memarah cite kat kakak aku. Bile dengar ayah aku cakap camtu, mak aku terus pandang kat kakak aku, cam sayu, cam tak paham pesal ayah aku marah dia... Time nih mata aku dah bergenang membayangkan cemana situation mak aku time tu... sad

Dalam kejadian lain, mak aku cakap kat kakak aku, "Kenapa la hari ni tak terasa langsung nak buang air besar...", mak aku ulang2 lagi 4, 5, 6 kali kat kakak aku, sampai last2 kakak aku pujuk kate, "Yela cik... Takpela kalo camtu... Takpela kalo tak rasa nak buang air besar..." Time tuh akak aku kate, dia dah bau 'sesuatuh' dah. Bile akak aku usha rerapek pada mak aku, nampak sikit dah ada 'samting' kat kaki mak aku... Pastu kakak aku dabelcek kat toilet, mmg ada pun 'mende tuh' kat lantai toilet... Sedey bile aku denga ni, tambah2 bile tringat not long b4, mak aku penah tanye, "Adik sanggup tak basuh ber** Cik kalau Cik dah nyanyuk nanti?" Aku cakap, "Sanggup!! Adik sanggup basuh, tapi letak penyepit la kat hidung.. Dah mmg sifat azali mende tuh busuk kan... Huhu." Mak aku gelak besar bile aku cakap camtu. Aku cam tak sangka lak aritu mak aku sampai jadik camtu... sad

Kalo ikut sume2 yg akak aku cite ni kan, mak aku suffer from short term memory loss kot ek? Hari esoknye lepas aku sampai Kuantan tu, baru la aku dapat jumpa mak aku. Ya Allah... Kalau baru sebulan lebey lepas aku tgk mak aku makin kurus, skarang nih lagi, lagi kurus mak aku... Seminggu dok umah tu, bile tengok mak aku baring je, aku tak kire aku terus landing peluk mak aku puas2, mak aku balas pelukan aku ngan tangan ngan kaki yg makin kurus dia then cakap, "Alahai anak bongsuku yang seorang...sad Uhu. Sume yg mak aku suruh aku buat aku ikut, kalo dulu slalu lengah2. Mmg seminggu cuti tu aku mmg di-fully utilized la. Alhamdulillah mak aku makin sihat, dan sepanjang seminggu tu, aku tak penah personally encounter ape2 cam kakak aku cite tu... In fact mak aku nmpk sihat sangat, terus aktif buat itu ini. So I guess sumer should be fine. Tapi CT scan tuh still kene buat, just nak konfem sume ok... worried

Tapi at least, pagi tadi aku dapat tinggalkan Kuantan untuk balik ke UTP nih ngan hati yg lebey lapang, tak cam initial expectation aku.

Incik sayang, stiap kali call, atau aku call, dia tak pnah lupe tanye cemana keadaan mak aku... Aku kate ok je. Tak dapat cite in detail sbb risau kalau2 mak aku denga, nanti terasa ke ape ke. Tapi... Time kasih sayang sbb caring banget, time kasih for your patience, time kasih for your 'I'm-all-ears' attitude. Even kite takdela kapel yg spesis bergayut lelama kat tepon atau jumpe kerap2 tapi I can always count on you, for every returned calls, for your every kind word, and for every generous topup big grin. Incik sayang pernah cakap, aku nih 'priority over priorities' bile aku aku kate, aku rasa dia tak kasik priority kat aku. Tapi skang aku paham, sebenarnye when it comes to the 'real situation', dia sentiasa regard aku as his highest priority...

Nenanti aku cite sal Aju aku.

 




girlfriday says @ 04:16 am

amek
September 17, 2006   02:54 PM PDT
 
speechless..tapi ayak mata dh leleh2...

time ni gak ase nk balik jmpe mak!

jgn risau kak sya! sentiase doa...Allah Maha Kuasa...
Akuro
September 17, 2006   08:15 PM PDT
 
Kakak, now you would probably want to check for this word for you dearest mother condition.

"Dementia/Alzheimeir"

I'm so touched when I read your writting this time.

I hope everything will be fine. InsyaAllah. Pray for the best ok Kakak!
girlfriday
September 18, 2006   05:55 AM PDT
 
mekasey amek...mekasey akuro, stakat nih mcm ok je... ariu jadik lupe skejap sebab baru2 terantuk kot... jauhkan lah dr alzheimer ke ape ke.. ishk2.
diane
September 18, 2006   12:08 PM PDT
 
alhamdulillah mak dh makin oke...harapnye pasni terus oke..moge yu sabarr
girlfriday
September 19, 2006   10:36 PM PDT
 
mekaseh!
faridfadhly
September 20, 2006   07:47 PM PDT
 
aku juga turut mendoakan ibu anda.
lobi
September 20, 2006   09:36 PM PDT
 
kak sya..
tabah yerk?
sy selalu doakan utk kak sya sekeluarga.. amin..
labi
September 21, 2006   04:20 PM PDT
 
maafla lobi..konvo da lepas apepon..bunge tadek :p
girlfriday
September 22, 2006   05:29 AM PDT
 
mekasey farid. :)

lobi, SELALU doakan?? *ikon angkat kenin. :)

labi ittew = ija, bak kate bliau, 'hai nak dapat bunge ke..?'. Uhu




Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments






My baby! (expecting :P)



"My Life Equations"



online










my::aRt cEtErA::
my osmet's::Kucing::


.::The Continent of Ainu::.
Anwar Ibrahim
Kereta Mayat
Charmbutterfly
Keep Silence if it is the Best Way
d3vilst3ch's Xanga Site
Walk on Wings, Tread in Air
Buah Hati Ku... Maniszarif
.m.e.
Rant Blog & Nothing Juicy... >> Alternative Station
H.A.P.P.Y-H.A.P.P.Y-D.A.Y!
Nuisance Is on A Break
my diary for strangers to read
The Light in My Sky of Life





[Construction Finished!]
<< 'LOST' Entries >>
Ni 'links' for previous entries yg aku sempat buat before suddenly blogdrive reset ke hapetah, then all gone! So tinggalla title je, takleh click ye. Titles pon memory gak, sbb certain2 entry aku still recall what's the story. Life was hepening giler back then!

welcome 2004!
single+being match-made=pathetic!
painting the town...uixx? black?
another joyride!
Peranan Siswa Dalam Arus Kemodenan
bonsai kitten!
aah beratnye masalah ini! hoho!
habit yang melampau!
jom race!
love at uncountable-th sight..
uhuk terharu!
thank god it's friday!
utp nyer cite...
Because I'm A Girl
diet secara tak sengaja
gamba zaman mude2...
....sad thursday evening blues
love hurts at love lane....
Mari makan dengan besnye!
tak tahan tak tahan!
va va va ngantut nyeee!
wake up oi! wake up!
Mari meronggeng! : Part I
Mari Meronggeng! : Part II
a hard day's nite!
talkin' about the path not taken
lalalala
Bunga-bunga cinta!
suatu petang lepas abis klas..
Bora bora dan sebuah kisah cinta
"loving someone is giving someone the power to hurt you
hatiku berbunga riang!
ladies nite out
"kiss me once and i will surely melt and die"
7 hari...
Makan like there's no tomorrow
Thank god it's friday!
di suatu petang di musim yang lalu...
tribute to aliah? Hehe!
~~Lalalala~~
tension!!! mahuwarghhh makan budak!!
penang punya citer...
mana sayang nih?
~~The Big Date!~~
fenin paler!
The Blindman's Bluff...
KFC yang ampesh!
A Love Lane's Story
Criticize my table manner!
Ija, kuatlah dik...
The ups and downs...
Halamak!
Citer aritu...
Minggu yang sungguh hectic!
Buhsannye...
Ketuk paler ngan hammer sampai tembus! >:8
Toin! Toin! Toin!
Overruled by emotion?
Brain abortion, doc?
The art of photography...hehe
The layout thing
Blues seekor kucing...
Ada brani?
Zzz....
Analysis
Kleptomaniac attack!
Fuh!
The butterfly effect
Any remedy to the past?
Hish!
Uhuks!
How's it gonna be when you're not around?
Village baru...
mR. BiG!
The ex-file
Insomnia...gedda hell outta 'ere
Terkezzut!
Memory....
Malashnye...
Ka-me-ro-pho-bic
Anger management failed!
life suXc..
'Housewarming' party!
Urghh!
<< 2004 >>
Quizzical day!
Self study :)
Kehilang ingatanan!
Siaran Tergendala
Because of the breast?????
Tukar kaler lagi!!!
Officially declared: Minggu hectic sedunia!
<< 2005 >>
Hola!
"Arjuna Yang Mencari Cinta"
Putih Yang Hensem...
"Love on a Diet"!!
As sweet as a lullaby
The Apprentice Rocks!!
Kusut
Diet is 'Die' Without a 't'!
FIN!
Hari Kebangkitan Nostalgia Sedunia!
Fall in love again [The Kryptonite Factor]
The biggest dumbass! :P
Hangin melanda
A Look Back
No Title Attached
Nota Chenta Untok-Mu
Va va va!
An Alter Ego Image
Terhangat Di UTP!
Cuai
Another Love Tale
Flashback lagi?
Chenta Sakti!
Presentation Week!
Something beautiful's dying
Air dicincang takkan putuih ka?
Perihal incik sayang...
Desperate Housewife!
Opposite Attract!
I love it when you type reeeal
Ayam Golek-Golek!
Baka ne!
Ayah
Paterikan Mulutnya!
Ishk
Who next? My father!
Kakakakaka kakakku!
Berkelah di Sungai yg Indah!
Jalan Time!
Maybe...
SMS Itteww(piss Puteri!)
Mai lah Penang!
Tales From The Abandoned Blog
Deting+Microskirt
Jep, Jeper, Jepest
UTP itu kecik!
The Hideout
Blog and Blog Like I Just Don't Care
The Headbanger I Love :)
Epul
Tennet & Tennis
buuusan
He's My Affair!
How Could An Angel Break My Heart
I tried so hard too hard to try hardly tried!
It's a bird, it's a plane, hiyarghh i'm penin!
Hurm...
Entry yang mengantuk
Cencurutku...
Exam Blues..
Hobi di Musim Exam... Part I
Hobi di Musim Exam... Part II.
Umah ooo Umah!
Ishk ishk.
A View From The 23rd Floor...
Bertandang ke Umah Mak Sedara!
Thank God It's Friday!
Misteri Kehilangan Spentoot...
<< 2006 >>
...
Housemate Punye Stori...
Terjumpa entry lepas...!
quizquizquiz
Meet The Parents...
You're Not Alone
Kerna Ako Ku Turutkan...
Ini Career Woman Punye Crita..
Sebab kerbau pendek la ni!
Twilight Zone!
Cala cala cutta cutta ee oo ee
Suatu Pagi di Pekan Ampang
Tragedi Umah Sewa: Part 1
Tragedi Umah Sewa: Part 2
Down Memory Lane
Back to School!
Photoshopping!
Mari bercerita...
Parfum, Orang2 Tua & Picnic
Job Burnout, eceh.
Konferens saks!
I wanna be the biggest loser too!
Bas...
Workout!
A Message for The Tummy!
Is a Question of Space and Time
The Aftermath...
I Don't Belong Here...
Wachhaa!
Fusarium Keratitis & Carpal Tunnel
Matik!
Lagi lagi bas...
Entry Ari Selasa~
Entry Gundah
Ho ho ho!
Kapla Jingga!
Dari minda seorang penumpang teksi!
Apa Kata Ringtoneku!?
Ija Kata Layout Ala2 Incik Sayang Nye Dulu
Oh Adik Iparku~
Almengantuk
Kerja~
Classic...
The Bachelor!
Esok Cuti Yay!
Survivor of The House! Heh Heh
Weekly Report
Prolog Selamat Tinggal SV!
Buffet!
Entri Ini Hari!
Sexual Harrassment tolong! Aha
pijak pijak lawak
~Friday's My Day~
Tunggu Di Bawah Lampu
Aku la yg bersalah tu... :(
A Lover's Vow
Jerangkung Lam Umah :D
Dolu-Dolu...
Of Affair & Betrayal...
Entri Musical Sentimentel
Sleepless in Tronoh
Bonet
Saya Suka Pawa Rut!
Pukul 4 pagi.
The Three Scenes
Ulu Chepor
Convofair 06~
secangkir kopi panas dgn selimut
Businesswomen!
Cuti Midsem
Bonda...
When the Water Runs Dry...
Nostalgia Ketika Bujang...
Sakit Tangan Sakit Mata
Pose... Jgn Tak Pose...
Kucen
Lambat Macam Siput (>_<)
Marang Kerapu Kepunden
Gerimis Senja...
Bizi Sokmo Lah!
Anti Sosshel?
Blues 1st Paper...
Penumpang Feri Terakhir :)
The Extended Version
Situ Sana Sini
Di Malam Se pi pi pi
Blues Esok Nak Exam!
The Celebrity in Me :)
Hikayat Spegeti Kaler Peach
<< 2007 >>
Mari Bersihkan Blog Yg Bersawang!
Perihal Maikel, dan Masa Depan
Hidup Tanpa Tenet
Love Is Ended Before It's Even Begun
Love's Savings Account
Dari Kekaratan Kaplaku!
She Is Getting Married!
Encik Zubir Moore
If That's What It Takes
I Will Follow You...
6 Strange Things
Perihal Diet Lagi!
Tasteless??
Ngeee... Diet Sejak Patblas Tahun Lepas!
Keje Skolah Lagi...
Chenta!
Yay Yay!
Next Phase? :)
Maikel Jeksen
Quite, but not Quite
Semput, Cungap, Tak-Cukup-Napas
Entry Nyam Nyam
Diet for Dummies :P
Adakah Ilyana Akan Gi Intebiu?
Surat Chenta Untok Kanda
Doktor Mamai
Mission to Mars
Sweet Notice
Tentang Rumet, Part I
Tentang Rumet, Part II
Lepas Abis Paper CS
Taip ON Kerja!
Blues Nak Blahhhh
Yeppa!
From Kuantan With Love!
Treat Me Mean to Keep Me Keen!
Sahur Jom!
Aku Massey Di Sini!
Pasar Ramadhan
Ramadhan The 13th!
<< 2008 >>
Hoooolaaa!
Blues Nak Benti Keje...
The New Chapter!
Chapter 1: Malam Tadi
Chapter 2: ABAP Attack n Cat Spray
Chapter 3: Demam Lagi
Chapter 4: Anniversary
Chapter 5: Moto Jambuku Merajuk
Chapter 6: Exam Lagi!
Chapter 7: Mari Present, Mari!
Chapter 8: Trump is In The House
Chapter 9: Congested Mind
Chapter 10: Meet the Chatterboxes
Let's Sleepcoding!
Aku Ingin Pulang!
Pretty Rain
My Life Walks Good...
The Unspoken Rule
Client From Hell
The Meows
Saya Sedang Membuat Telaga!
Karpet Untuk Dijual!
Harini Ngan Haritu
Kerana Dia Manusia Biasa
Down Underlicious!
Rumah Hantu!
RIP Ruby...
What's a Woman to Do
Househunting, Again...
Sleepyhead I Am
Hakikatnya Rindu Yang Mendalam
Just Another Tuesday~
Go-Live!
Norman Adam
Silver Moon Is Sparkling!
Jalan-Jalan Cari Pasal!
Another Sunday
Tuesday's Grey and Wednesday Too
La Tahzan...
M&M Sisters
Journey Back Home
Back To Work
Boredom

If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


::pretty in pink!::girlfriday 2008::

Blogdrive