Diet for Dummies :P
Saturday, April 21, 2007

Yellopz! Ini adalah sebuah entri yg panjanggggg! Dah tahap leh buat buku 'Diet for Dummies' heh heh.

Aku present FYP senin nih... Cuakkkkkk!!!!! Dan aku skang bizi mengkaver keje2 yg kene submit next week, sbb next week dijamin tak sempat nak handle sume lam list lam organizer aku. Sume nak kene anta! So susah sket ah nak apdet. Aku nih kalo nak buat entry, lamaaaa. Sbb taip-delete-taip-delete tu la keje aku. Tu yg in the end jadik malas nak stat taip tuh.  

Oh smalam, macik cafe bini pacik ali yg tak peramah tu tego aku: "Kurus dah skang yek? Tak makan ke?" Hahaha sukenyierrrrr! Oh tapi aritu yg aku cakap nak makan gile2 tu, ya aritu gak aku ngan ija gi waritha kat ipoh. Kitorang order pari bakar. Aku order ngan nasik kosong ngan sotong celup tepung. Tapi frustated giller ah! Sotong dia yg rege 8 hinggit tuh, kecik gile, harap tepung je besar! Chaittt! Dan the worst thing of all, ikan pari dia hancingggg sangat! Kitorang bajet sebab tak masak betul! So kitorang mintak dia bakar semula. Tapi pastu, bau tu tetap ada. Mmg lidah takleh terima aah. Nasik yg aku order, yg aku ingat tak cukup memule tuh, mmg tak abis ah sbb dah loya sangat. Ija cakap ikan tu cam bau 'tuttttt*** tak basuh!' Ngeee mati selera mengenangkan betapa betulnye ungkapan itu!  Tukang masak tu usha je meja kitorang bile tengok pari tak luak. Hanginnn! Dah laaa tringin gile makan ikan bakar time tuuuu dan meredah jalan jauh2 nk mkn tu! Maikel pon semput! Aummm!!

Balik tuh aku singgah bli kfc. Dan since then, dah dekat seminggu dah, aku tak bebetul diet lagi. Makan je pape, sebab ija nah cakap dia ada bc sumwhere. Pompuan patut amek lam 2000kcal sehari kan? Laki lam 2500kcal sehari. So, untuk menaikkan sekilo berat kite, kite kene makan lebih 1000 kcal drpd biasa, so in my case, lam 3000kcal sehari selama seminggu! Small chance tu sebenanye! So stakat utk menten berat skang nih, mkn je la pape sambil bajet2 ape yg aku mkn tuh tak lebih 2000... So that berat aku tak naik. Dan juga tak turun . Aritu timbang, berat tak gerak sangat, sebab plus minus sekilo tuh kire ralat ah.

Plan Diet? Nge nge nge.

Ok. Sebagai orang yg susah gillllerrrrrr mau turun berat dan dah 18juta kali ber-yo-yo diet sejak 10 tahun yg lampau... dan last2 turun gak, aku mmg sangat memahami le perasaan org yg nak turunkan berat nih.

Disclaimer, ni cara aku je. Kalo korang tanak ke, tak setuju ke, takyah la ngade2 nak komen cakap cara aku tak healthy ke hape ke. Cuma org yg bebetul desperate nak kurus je yg paham ok? Sekian.

1) Mindset - Mule2 kene ada mindset yg anda bebetul nak kurus la... Kalo rasa2 tanak usaha langsung, lupakan. Kalo rasa tak sanggup berlapar ke atau tak sanggup eksesais ke, lupekan, pegi le kat iklan smartshop yg memacam tuh...

2) Diet Partner - Okeh, nak lagi effective, cari diet partner. So that memasing leh berpesan2 pada masing2. Kalo sorang2, tak kuat la...

3) Appetite Suppressant - Skang, dah prepare sume, gi jumpe doktor mintak prescription untuk appetite suppressant. Aku recommend korang gune reductil. Mahal sket tapi berbaloi sbb dia high end nye suppressant pill. Part nih yg maybe sesetengah orang tak setuju, atas korang la. Sebab pills nih ada side effect cam susah tido etc. Tapi tu la, the higher the risk taken, the greater the chance kan?

Ubat nih really works untuk orang yg ada 'lemak2 degil' di sekitar tubuh badan, dan dah trai macam2 tapi tak berjaye gak. Slalu kite diet diet pastu stop diet sebab tatahan lapar kan? So, ubat nih la yg leh saiko otak kite kasik rasa lapar tuh jadik 'alaa... lapar sikit je tu'. Gitu. Dan kesan dia cepat. Biasanye untuk obese patient tapi doktor akan kasik jugak untuk yg overweight je, tapi with supervision lah. Meaning, dia tak kasik korang stok banyak terus, takut overdose. Maybe stok 1@2 minggu skalik ke, so after 1@2 weeks datang jumpe doktor, dia akan tanye cemana side effect kat korang teruk atau tak, pastu baru decide whether or not u should continue with the pills. Effect ubat nih lain2 untuk setiap orang.

Untuk aku, seminggu yang first mmg agak tak bes. Tapi tak teruk sangat. Insomnia. Kaki tangan kebas. Tak larat gile panjat tangga. Appetite turun sebanyak 80%. Dua hari tak tido, campo ngan banyak keje kene buat. Beberapa hari lepas tuh pun tido 2, 3 jam je sbb mmg tak rasa penat. Tapi masuk minggu kedua tido gile2 sbb penat sangat kot. Haha. So pepahamla bile tido tak cukup, kepala mmg weng sket ah. Tak brani bawak maikel jauh2 sbb pening tak tido. Minggu2 berikutnye, body aku dah adjust ngan ubat tuh, maka tido pun nyenyak je. Coordination - setel. Ekceli efek2 tuh aku rasa bukan la sebab ubat tuh exactly, tapi sebab makan sikit gillleee. Bayangkan ah, minum air pon tak lalu, apatah lagi dua tiga ketul biskut. Sah2 la kaki tangan sume kebas+sejuk... So, apa2 ubat pun, kene la makan ikut cara yg betul... Jgnla nak extreme sangat sampai takmo makan langsung. Kene gak paksa makan even tadak napsu ok?

Kalo orang obese makan ubat nih, dorang leh turun kaw2 punye walaupun makan cam biasa cuma tanpa sedar dorang dah kenyang ngan makan smaller portion than usual. Tapi ngan berat aku, dan aku assume membe2 yg nak kuruih skang pon berat stakat overweight atau stakat nak selim giler je, kene usaha lebih sket utk turun. So, ini membawa kite ke step no 4.  

4) Menu Diet - Skang kene plan menu diet lak. Skang, be realistic, makan ubat nih takkan buat kite rasa zero appetite, dan tadekla ilang terus rasa lapar tu. Napsu nak membeli banyak makanan tu ada, tapi bile nak telan tu, mmg tak pelahap cam dulu lah. Hehe. Aku, sbb aku nak cepat kurus b4 aku ilang saba nak berdiet lagi, aku pilih jalan extreme sket la. Bli biskut patsegi banyak2 pastu hadap tu je. Ngan air kosong. Maybe korang nak mkn sup je ke, atau ape2 je la janji kalori dia less than 500kcal sehari camtu. Start calory counting baybeee!!  Aku takleh makan buah, sbb sumhow aku akan rasa makin lapar! So dalam 2 minggu pertama aku mkn tu je. Pastu, baru aku selang2. Macam, 8 hari mkn biskut 1 hari makan yong tau fu ngan kopok ke, pastu 5 hari mkn biskut, 1 hari yong tau fu ke, ayam goreng ke, pastu kalo tringinnnn sangat adala mkn nasik gak. Tapi jarang gileeee ah. Aku rasa aku leh tahan ngan cara nih sebab kalo direct diet, aku tatahan... Lagi satu, bile kite dah adjust ngan cara makan baru nih, mmg cepat kenyang, even taim langgar diet pun, kite takkan makan banyak gileee pon. Kalo makan jugak banyak2, konfem muntah. Lama2, kite bleh tinggalkan terus pill nih sbb it's all about saiko je ekceli, ubat nih tulun kite ubah cara makan kite memula tuh je, so that bile kite dah dapat momentum tu, kite dah bleh kontrol sendrik dah...

Exercise? Aku tak exercise bebetul pun. Tapi memang kerap ke sana sini sebab dah jadik final sem student ni, mmg kerap berkejar ke sana sini ah. Anta ripot esemen FYP etc etc. Pastu, parking maikel jauh2 untuk eksesais lebey. (ekceli, parking mmg makin jauh nge nge! ). Tu je la eksesais aku. Lagipun skang kalo jalan tuh tak la merungut gile cam dulu sbb dulu, mmg sanggup kene saman sebab parking sedekat mungkin ngan building daripada kene menapak jauh2! Huhu.  

5) Result - Aku biasa timbang seminggu skali, so kalo diet biskut je, leh turun 2 kg seminggu okkkeeee! Tapi memandangkan aku on-off maka tetapla lambat sket jarum scale tu gerak ke kiri. Bile off diet tuh, berat susah nak naik, dan dia akan menten, tapi tak turunla. Ni pun... Berat aku tanak turun2 dah ni sbb lom diet biskut lagi. Sok stat smula kot. Dah lama cuti ni!  Lagi satu, bile dah stat diet nih, tolonglah diet sampai abis, jgn separuh jalan. Sampai dah capai berat ideal, baru stop sebab kalo tak, selagi berat tak ideal, insyaAllah berat akan naik lagi.

So, brani trai?? Kalo rasa2 ada mende nak tanye aku personally, email je kat 'Contact Me' tuh. Nak gak denga cite korang cemana...  I'll keep u guys updated! Caucincaaaauuuuuuuu!

 




girlfriday says @ 02:48 pm

Akuro
April 21, 2007   07:46 PM PDT
 
Dulu kan kak, akuro pernah diet gegila. Lebih extreme dr cara akak tau. Tak mkn pebende pun. Just minum air je byk2. Kalau tak thn sgt, buatla milo, so adala consume gula sket.

2 minggu wat camtu, turun 5 kg kak. Siyes tatipu. Tapi minggu pertama tu memang nak pengsanla. Masuk je minggu kedua, body dah leh adjust.

Masa belajar dulu ado gak amik duromine. Memang xdo napsu mkn. Tapi tatahan side efek dio. Xleh tido sampai sudah. Berdebar n jadik tak tentu arah the whole day. Tu blom lagi kering bibir n asik nk minum air je. So, stop consuming duromine. Fuh!

Memang org ckp bahaya, tapi pedulik ape org nak ckp kn. Yang merasa eh kita. Yang kena puji pun kita. Ngehe! :D

Disebabkan hal2 tertentu, diet tu tak diteruskan. (-_-;)

So, dapat merasa badan selim melim 2 minggu sajor. *sigh*

Skrg kena start balik. At least nak dpt berat yang diet 2 minggu tu pun jadik lew. Taknakla sekeping sgt. Nak kena ada bumper gak kan kak? Ahaks!

Cau!
girlfriday
April 21, 2007   09:52 PM PDT
 
akuro, reductil is very much similar to duromine tapi... reductil effect dia tak seteruk duromine tuh, sbb dia very high end. Maka sebab tu la dia mahal.

Jgn givap!! Pasnih mari sambung! Banyak lagi masa nih. Dah kawen kang susah dah, nak makan ubat2 camnih takleh dah kalo menyusu :D
green apple
April 23, 2007   01:12 AM PDT
 
ko ni berapa berat la yang seres punya berdiet ni? aku dulu masa berat 54kg pun melantak biskut sama air teh hari2 selama 3 bulan, hasilnya badan aku macam jerangkung hidop - 40kg! sungguh tak cun okkkkkk.
girlfriday
April 23, 2007   04:51 AM PDT
 
hahahahaah... aku berat gajah okkkk, dan mauk jadik kerempeng :D Kalo sampai target, maka underweight la aku... nge nge. Gile ko layan diet biskut 3 bulan.... Ngeeee T_T
Neyna
May 2, 2007   05:40 AM PDT
 
org nak turun PERUTTT sahaje okke!!! plus lengan yg membunting ni.. tlg laa.. ade tak tips utk certain area shj?? desperately need help.. sbb ponek den kene kutuk ngan dak2 laki kat opis ni.. *sigh*

yg lagi haru bile kwn yg dh benti from opis pon still kutuk2 bile tgk my pic.. so plzzz.. helppp!!!
girlfriday
May 3, 2007   02:33 PM PDT
 
Ngeee... Diet lagi bleh turun kot?? Nge nge. Sbb time gue diet tuh, lengan ngan perut yg turun dulu. Try la to get that pills, mmg bes wa cakap sama lu... :D
baby
November 12, 2007   10:22 AM PST
 
wah korang nie dahsyat....
aku nk kongsi pengalaman r...
diet ko nie tahap kronik....
diet ko mkn biskut 2..
aku tiap2 ari mkn megi je..
so dpt kurus beb...
bes gile...
siti
January 5, 2008   12:26 PM PST
 
hi... skrg ni aku pun makan duramine .. aku ambik kat klinik Asia JB .. doc. tu kasi aku ubat tdo n ubat sembelit.. so senang la aku buang toksin dlm perut.. Tp betul lah .. x lapar sgt .. bila time makan ,mmg x selera langsung .. mkn bnyk , mcm nak muntah ... .. actually aku mcm ni blum pun sebulan .. TP kita tgk dan lihat... try la..tp dgn disyorkan oleh doc..
reductil gurl
June 14, 2008   10:12 PM PDT
 
aku makan reductil dah seminggu..pening2 kepala dibuatnya.selera makan sama gak.masa aku beli ubat tu,dorg ckp seminggu dah leh nampak kesan.tapi aku tak nampak apa2 kesan.langsung takde perubahan...
altnter
October 5, 2008   08:43 PM PDT
 
gurl..kt mana u beli pil tu? kalo kat farmasi biasa je ada x?
gfriday
October 9, 2008   04:00 PM PDT
 
Reductil or duromine kene jumpe doctor... Ada kat farmasi tapi kene ada prescription dari doktor gak. Tgkla, certain farmasi takyah prescription pon.

Dulu ai beli online je tapi skang orang tu dah tak supply dah... Huhu.
ann
April 21, 2009   05:41 PM PDT
 
i pun berminat dengan duromine ni la tapi tak tau dimana nak cari pil tu, susah sangat, i ni kuat sangat makan sampai naik 5kg seminggu, duromine mungkin boleh membantu kan? siapa2 yang tahu d mana jual duromine pls bgitau i k..menderita sangat tengo badan i ni gempal sangat..
sangmentari
June 8, 2009   06:33 PM PDT
 
huahuaaa..aku pon nak diet jugak..aku pon dah naik tension ngan berat aku skang..mane aku blh dapat pil tue..kat farmasi dah takde ahh..blh ke doc bg pil tue sewenang2 nyehh??




Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments






My baby! (expecting :P)



"My Life Equations"



online










my::aRt cEtErA::
my osmet's::Kucing::


.::The Continent of Ainu::.
Anwar Ibrahim
Kereta Mayat
Charmbutterfly
Keep Silence if it is the Best Way
d3vilst3ch's Xanga Site
Walk on Wings, Tread in Air
Buah Hati Ku... Maniszarif
.m.e.
Rant Blog & Nothing Juicy... >> Alternative Station
H.A.P.P.Y-H.A.P.P.Y-D.A.Y!
Nuisance Is on A Break
my diary for strangers to read
The Light in My Sky of Life





[Construction Finished!]
<< 'LOST' Entries >>
Ni 'links' for previous entries yg aku sempat buat before suddenly blogdrive reset ke hapetah, then all gone! So tinggalla title je, takleh click ye. Titles pon memory gak, sbb certain2 entry aku still recall what's the story. Life was hepening giler back then!

welcome 2004!
single+being match-made=pathetic!
painting the town...uixx? black?
another joyride!
Peranan Siswa Dalam Arus Kemodenan
bonsai kitten!
aah beratnye masalah ini! hoho!
habit yang melampau!
jom race!
love at uncountable-th sight..
uhuk terharu!
thank god it's friday!
utp nyer cite...
Because I'm A Girl
diet secara tak sengaja
gamba zaman mude2...
....sad thursday evening blues
love hurts at love lane....
Mari makan dengan besnye!
tak tahan tak tahan!
va va va ngantut nyeee!
wake up oi! wake up!
Mari meronggeng! : Part I
Mari Meronggeng! : Part II
a hard day's nite!
talkin' about the path not taken
lalalala
Bunga-bunga cinta!
suatu petang lepas abis klas..
Bora bora dan sebuah kisah cinta
"loving someone is giving someone the power to hurt you
hatiku berbunga riang!
ladies nite out
"kiss me once and i will surely melt and die"
7 hari...
Makan like there's no tomorrow
Thank god it's friday!
di suatu petang di musim yang lalu...
tribute to aliah? Hehe!
~~Lalalala~~
tension!!! mahuwarghhh makan budak!!
penang punya citer...
mana sayang nih?
~~The Big Date!~~
fenin paler!
The Blindman's Bluff...
KFC yang ampesh!
A Love Lane's Story
Criticize my table manner!
Ija, kuatlah dik...
The ups and downs...
Halamak!
Citer aritu...
Minggu yang sungguh hectic!
Buhsannye...
Ketuk paler ngan hammer sampai tembus! >:8
Toin! Toin! Toin!
Overruled by emotion?
Brain abortion, doc?
The art of photography...hehe
The layout thing
Blues seekor kucing...
Ada brani?
Zzz....
Analysis
Kleptomaniac attack!
Fuh!
The butterfly effect
Any remedy to the past?
Hish!
Uhuks!
How's it gonna be when you're not around?
Village baru...
mR. BiG!
The ex-file
Insomnia...gedda hell outta 'ere
Terkezzut!
Memory....
Malashnye...
Ka-me-ro-pho-bic
Anger management failed!
life suXc..
'Housewarming' party!
Urghh!
<< 2004 >>
Quizzical day!
Self study :)
Kehilang ingatanan!
Siaran Tergendala
Because of the breast?????
Tukar kaler lagi!!!
Officially declared: Minggu hectic sedunia!
<< 2005 >>
Hola!
"Arjuna Yang Mencari Cinta"
Putih Yang Hensem...
"Love on a Diet"!!
As sweet as a lullaby
The Apprentice Rocks!!
Kusut
Diet is 'Die' Without a 't'!
FIN!
Hari Kebangkitan Nostalgia Sedunia!
Fall in love again [The Kryptonite Factor]
The biggest dumbass! :P
Hangin melanda
A Look Back
No Title Attached
Nota Chenta Untok-Mu
Va va va!
An Alter Ego Image
Terhangat Di UTP!
Cuai
Another Love Tale
Flashback lagi?
Chenta Sakti!
Presentation Week!
Something beautiful's dying
Air dicincang takkan putuih ka?
Perihal incik sayang...
Desperate Housewife!
Opposite Attract!
I love it when you type reeeal
Ayam Golek-Golek!
Baka ne!
Ayah
Paterikan Mulutnya!
Ishk
Who next? My father!
Kakakakaka kakakku!
Berkelah di Sungai yg Indah!
Jalan Time!
Maybe...
SMS Itteww(piss Puteri!)
Mai lah Penang!
Tales From The Abandoned Blog
Deting+Microskirt
Jep, Jeper, Jepest
UTP itu kecik!
The Hideout
Blog and Blog Like I Just Don't Care
The Headbanger I Love :)
Epul
Tennet & Tennis
buuusan
He's My Affair!
How Could An Angel Break My Heart
I tried so hard too hard to try hardly tried!
It's a bird, it's a plane, hiyarghh i'm penin!
Hurm...
Entry yang mengantuk
Cencurutku...
Exam Blues..
Hobi di Musim Exam... Part I
Hobi di Musim Exam... Part II.
Umah ooo Umah!
Ishk ishk.
A View From The 23rd Floor...
Bertandang ke Umah Mak Sedara!
Thank God It's Friday!
Misteri Kehilangan Spentoot...
<< 2006 >>
...
Housemate Punye Stori...
Terjumpa entry lepas...!
quizquizquiz
Meet The Parents...
You're Not Alone
Kerna Ako Ku Turutkan...
Ini Career Woman Punye Crita..
Sebab kerbau pendek la ni!
Twilight Zone!
Cala cala cutta cutta ee oo ee
Suatu Pagi di Pekan Ampang
Tragedi Umah Sewa: Part 1
Tragedi Umah Sewa: Part 2
Down Memory Lane
Back to School!
Photoshopping!
Mari bercerita...
Parfum, Orang2 Tua & Picnic
Job Burnout, eceh.
Konferens saks!
I wanna be the biggest loser too!
Bas...
Workout!
A Message for The Tummy!
Is a Question of Space and Time
The Aftermath...
I Don't Belong Here...
Wachhaa!
Fusarium Keratitis & Carpal Tunnel
Matik!
Lagi lagi bas...
Entry Ari Selasa~
Entry Gundah
Ho ho ho!
Kapla Jingga!
Dari minda seorang penumpang teksi!
Apa Kata Ringtoneku!?
Ija Kata Layout Ala2 Incik Sayang Nye Dulu
Oh Adik Iparku~
Almengantuk
Kerja~
Classic...
The Bachelor!
Esok Cuti Yay!
Survivor of The House! Heh Heh
Weekly Report
Prolog Selamat Tinggal SV!
Buffet!
Entri Ini Hari!
Sexual Harrassment tolong! Aha
pijak pijak lawak
~Friday's My Day~
Tunggu Di Bawah Lampu
Aku la yg bersalah tu... :(
A Lover's Vow
Jerangkung Lam Umah :D
Dolu-Dolu...
Of Affair & Betrayal...
Entri Musical Sentimentel
Sleepless in Tronoh
Bonet
Saya Suka Pawa Rut!
Pukul 4 pagi.
The Three Scenes
Ulu Chepor
Convofair 06~
secangkir kopi panas dgn selimut
Businesswomen!
Cuti Midsem
Bonda...
When the Water Runs Dry...
Nostalgia Ketika Bujang...
Sakit Tangan Sakit Mata
Pose... Jgn Tak Pose...
Kucen
Lambat Macam Siput (>_<)
Marang Kerapu Kepunden
Gerimis Senja...
Bizi Sokmo Lah!
Anti Sosshel?
Blues 1st Paper...
Penumpang Feri Terakhir :)
The Extended Version
Situ Sana Sini
Di Malam Se pi pi pi
Blues Esok Nak Exam!
The Celebrity in Me :)
Hikayat Spegeti Kaler Peach
<< 2007 >>
Mari Bersihkan Blog Yg Bersawang!
Perihal Maikel, dan Masa Depan
Hidup Tanpa Tenet
Love Is Ended Before It's Even Begun
Love's Savings Account
Dari Kekaratan Kaplaku!
She Is Getting Married!
Encik Zubir Moore
If That's What It Takes
I Will Follow You...
6 Strange Things
Perihal Diet Lagi!
Tasteless??
Ngeee... Diet Sejak Patblas Tahun Lepas!
Keje Skolah Lagi...
Chenta!
Yay Yay!
Next Phase? :)
Maikel Jeksen
Quite, but not Quite
Semput, Cungap, Tak-Cukup-Napas
Entry Nyam Nyam
Diet for Dummies :P
Adakah Ilyana Akan Gi Intebiu?
Surat Chenta Untok Kanda
Doktor Mamai
Mission to Mars
Sweet Notice
Tentang Rumet, Part I
Tentang Rumet, Part II
Lepas Abis Paper CS
Taip ON Kerja!
Blues Nak Blahhhh
Yeppa!
From Kuantan With Love!
Treat Me Mean to Keep Me Keen!
Sahur Jom!
Aku Massey Di Sini!
Pasar Ramadhan
Ramadhan The 13th!
<< 2008 >>
Hoooolaaa!
Blues Nak Benti Keje...
The New Chapter!
Chapter 1: Malam Tadi
Chapter 2: ABAP Attack n Cat Spray
Chapter 3: Demam Lagi
Chapter 4: Anniversary
Chapter 5: Moto Jambuku Merajuk
Chapter 6: Exam Lagi!
Chapter 7: Mari Present, Mari!
Chapter 8: Trump is In The House
Chapter 9: Congested Mind
Chapter 10: Meet the Chatterboxes
Let's Sleepcoding!
Aku Ingin Pulang!
Pretty Rain
My Life Walks Good...
The Unspoken Rule
Client From Hell
The Meows
Saya Sedang Membuat Telaga!
Karpet Untuk Dijual!
Harini Ngan Haritu
Kerana Dia Manusia Biasa
Down Underlicious!
Rumah Hantu!
RIP Ruby...
What's a Woman to Do
Househunting, Again...
Sleepyhead I Am
Hakikatnya Rindu Yang Mendalam
Just Another Tuesday~
Go-Live!
Norman Adam
Silver Moon Is Sparkling!
Jalan-Jalan Cari Pasal!
Another Sunday
Tuesday's Grey and Wednesday Too
La Tahzan...
M&M Sisters
Journey Back Home
Back To Work
Boredom

If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


::pretty in pink!::girlfriday 2008::

Blogdrive