Ayah
Wednesday, June 29, 2005

Boleh aku cakap aku benci duduk rumah tak!

Sehabis baik aku cuba buat everything flawless. Sehabis baik aku jaga hati ayah aku. Sehabis baik jugak aku jaga makan minum dia... Nape ada jugak yang tak kena.. Nape orang, even my parent tak ingat mende baik yg kite buat. Nape kene ingat mende yg faktap tu. Skali buat silap.... Sampai mati orang ingat. Sampai aku beranak pinak nanti pun pandangan dorang kat aku tetap rendah, macam aku ni dajjal sangat!

Slalu sangat... Dalam keadaan letih-letih & peluh still menitik after sediakan makanan untuk ayah aku, dia marah atau buat muka tak senang hati. Aku sedey sangat bile camni, sebab aku ni bukan rajin sangat pun! So bile aku masak ke ape ke untuk dia, mmg aku ikhlas nak jaga hati dia. Buat dia senang ati. Aku nak dia appreciate je, bkn aku nak ngungkit ke ape. Aku tau, walau aku melahirkan mak ayah aku semula kat dunia ni mmg takkan sama dengan budi baik dorang jaga aku slama ni... Tapi plis la... jgn sakitkan hati aku sebab aku tak sabar!!

Bile aku gune pc, dia cakap aku leka la, buat 'mende tak tentu' sampai tak stadi. Nape slalu negatif? Aku jadi marah. Marah. Marah! Kan skarang cuti, takkan nak stadi jugak. Aku pelik kekadang. Cam saje nak cari salah. Ikut hatila................................... Tapi aku ikut kate mak, apa2 jadi pun jangan menjawab. Diam je.

Kekadang takbleh elak dr pk, pesal family aku camni? Kenapa tak boleh supportive ke? Yang tau, nak menyalahkan je... Nak suruh aku lari lagi ke? Cukuplah dulu... Tapi dulu aku keluar dr rumah WITH permission to go study, cuma aku melencong ke Penang je, keje. Semua sebab aku tak tahan duduk rumah. Aku jaga maruah aku betul2 time tuh...! Aku jaga smayang. Tapi his impression, bile dah buat camtu automatik aku dah jadik one faktap, spoilt daughter. Cam bodo je... At the age of 25 pun still rasa camni...

Nape sentiasa buat aku rasa cam aku manusia paling jahat, paling useless, paling bengong dalam dunia ni?? Kalo aku tau aku TAKKAN balik dr oversea dulu! Biar aku dok sana. Settle down sana. Aku je gatai nak balik, konon nak mengadu kat mak ayah la. Dah balik, tambah problem plak. Aku nyusahkan diorang. All the time. Kalo that's all what I'm worth, nape stiap kali  cuti suruh jugak aku balik?? Nak buat keje part time pun tak bleh. Nape kalo aku dah buduh sangat, takpayah la dok rumah. Menyusahkan orang kan???!

Bile jadik camni, aku jadi ingat gile2 apa yg akak aku tanye aku dulu... "Adik... Salah ke kalo kite benci ayah kite sendiri sebab dia camni?". Aku ingat sangat time tanye tu, akak aku nangis sedu-sedu sebab ayah aku marah abang sulung aku yg umo dah dalam 45 tuh, yg dah ada lapan anak over something yg kite rasa, dia tak patut marah. Sampai cakap taknak ampunkan abang aku masa tu. Urgh. Aku cuba, nak lupakan sume tu. Skarang nih aku cuma nak hormat dia selagi dia ada... Tapi aku pun tau marah. Aku pun tau terasa... Setakat mana sangat la sabar aku!

Nampaknye cuti kene pendekkan. Aku ingat aku nak balik awal. Pegi rumah ija, lepak penang seminggu  ke. Dok kl seminggu lagi. At least aku tadekla sampai limit then terburst out kat ayah aku lagi payah. Tapi, aku kesian nak tinggalkan mak aku... Even dia jenis yg agak kasar tapi, bile time camnih mak aku paham. Bile aku nampak cam nak hangin, mak aku berlembut... Sebab dia mmg kene marah hari2 ngan ayah aku.

Kekadang aku rasa I should be born as a man. Mana ada pompuan yg suke rebel cam aku nih. Yang pegi kerja jauh2 kat tempat yg tak pernah dijejak! Yg jenis tak betah dok umah. Yang tak suke pakai baju kurung. Yang tak boleh jadi her daddy's girl...!




girlfriday says @ 07:34 pm

Fara
June 30, 2005   06:21 AM PDT
 
sya... fara teramat sgt laa paham situasi sya.. kite senasib sya.. beza nyer kat sni... fara lbh tak sabar dr sya.. fara suke melawan.. fara dah try tak melawan.. tp making=n truk smpi tahap telinge dah rase tebaka!

Mcm tadi mase tgh menggosok.. tgh bergurau ngan mak.. and ckp sumthing like 'bapak slalu tak dgr pon bleh dgr..' tak lgsg mengeluarkan ayat pekak.. and tibe2 die saun.. 'ko jgn kurang aja ngan aku.. ko nak kate2 aku pekak aku ni laa yg anta ko pegi keje! ko ingat skit!' betape bekecai nyer ati.. once dipandang buruk smpi bile pon buruk di hati die.. sedey..
Fara
June 30, 2005   06:22 AM PDT
 
knape mesti mengungkit? dahlaa die salah dgr.. tak paham.. smpi bile pon fara ni anak yg useless di pandangan die..
girlfriday
July 1, 2005   02:31 PM PDT
 
thanks a heaps fara.. generation gap is everywhere kan? anyway cite fara lagi sedey, kalo sya jadik camtu sure dah lari ke bulan dah! sabar la jugak eh... Tak respek karang, mak ayah kite jugak kan... Yang pasti, takmo buat anak kite rasa camni one day nanti.. insyaAllah..

time kasey bebanyak alqas. lege rasa hati sbb org paham.. bukan tak rasa bersalah sbb marah kat dorang diam-diam, entah keras sangat ati ni.. :|
ciPud_7
July 3, 2005   12:22 AM PDT
 
aku pon ade kaitan sket ah ngan ape yg ko alami.. tp dlm situasi yg berbeza.. ni antara aku ngan mak aku. aku pon tak tau apsal aku yg slalu kena sembur padahal suma salah org lain.. kdg2, abg aku salah, dia kata kat aku "ha.. ko jgn jadik cam abg ko plak.. blablabla..".. padahal, adek beradik yg lain pon ada kat situ.. why tuju kat aku..? pahtu citer zaman tok kaduk pon dia nak ungkit. sudah2la tuu.. tu la sebab musabab aku maleh gak nak dok umah.. mujur maseh blaja skrg.. at least, i can escape.. huh!
saya
July 3, 2005   01:49 AM PDT
 
I hated my dad, saya salahkan bapak saya sbb dia kaki judi dan buat family saye miskin. benci sgt bila dia buat mak nangis. hari dia meninggal pon saya tak langsung nangis, sampai la ke harinih. kdg2 terfikir kenapa mcm ni? wajar ke kita benci bapak kite walaupun perangai dia seteruk2 manusia? saya tak tau sume tu, tapi yg saya tau sabar tu mmg sifat yg baik. tak kisah la org tu jahat mcm mane pon, kalau kita boleh sabar, alangkah bagusnye? sbb kalau kita tak sabar, tak ke kite dah jadi sama je mcm org yg kita tak suke tu? so, sabar je...
girlfriday
July 4, 2005   05:21 AM PDT
 
cipud, sama la. Aku pun still blaja lagi, bleh escape. Tapi rasa besalah gak kekadang, Anyway bile share cite camnih, baru rasa masalah aku cinonet je. Aku pun cepat gak hangin kalo nak ungkit bende lama! Yah!
girlfriday
July 4, 2005   05:27 AM PDT
 
saya, point to ponder tu... takmo la perangai kite sama cam perangai orang yg kite tak suke! Teruk jugak cite awak, anyway from ur comment I think u had the patience... Ape2 pun dorang still parents kite kan?

Skarang nih, saya cuma harap dapat tahan mulut ni dari bersabar. Hati memang tak dapat tahan dah, biarlah hati taknak sabar pun. Mulut, kalo dah terlepas... bahye..
Fara
July 5, 2005   10:12 PM PDT
 
takpe sya.. me totally understand.. tulaa life kan? tk cr yer? slagi ade kesabaran dlm hidup tu.. doa je laa kite besabar.. taknak satu hari nnt kite jadi anak durhake.. :(

tk cr k? love yah lots! mwah!
girlfriday
July 6, 2005   03:21 AM PDT
 
:)) me acheh fara... lef yu tu (ahaha marah lak bobo karang!) muahs muahs!
Fara
July 6, 2005   07:03 PM PDT
 
hahaha.. takpe.. die pon gay so tak pe laa u lap me! wakakakaka




Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments






My baby! (expecting :P)



"My Life Equations"



online










my::aRt cEtErA::
my osmet's::Kucing::


.::The Continent of Ainu::.
Anwar Ibrahim
Kereta Mayat
Charmbutterfly
Keep Silence if it is the Best Way
d3vilst3ch's Xanga Site
Walk on Wings, Tread in Air
Buah Hati Ku... Maniszarif
.m.e.
Rant Blog & Nothing Juicy... >> Alternative Station
H.A.P.P.Y-H.A.P.P.Y-D.A.Y!
Nuisance Is on A Break
my diary for strangers to read
The Light in My Sky of Life





[Construction Finished!]
<< 'LOST' Entries >>
Ni 'links' for previous entries yg aku sempat buat before suddenly blogdrive reset ke hapetah, then all gone! So tinggalla title je, takleh click ye. Titles pon memory gak, sbb certain2 entry aku still recall what's the story. Life was hepening giler back then!

welcome 2004!
single+being match-made=pathetic!
painting the town...uixx? black?
another joyride!
Peranan Siswa Dalam Arus Kemodenan
bonsai kitten!
aah beratnye masalah ini! hoho!
habit yang melampau!
jom race!
love at uncountable-th sight..
uhuk terharu!
thank god it's friday!
utp nyer cite...
Because I'm A Girl
diet secara tak sengaja
gamba zaman mude2...
....sad thursday evening blues
love hurts at love lane....
Mari makan dengan besnye!
tak tahan tak tahan!
va va va ngantut nyeee!
wake up oi! wake up!
Mari meronggeng! : Part I
Mari Meronggeng! : Part II
a hard day's nite!
talkin' about the path not taken
lalalala
Bunga-bunga cinta!
suatu petang lepas abis klas..
Bora bora dan sebuah kisah cinta
"loving someone is giving someone the power to hurt you
hatiku berbunga riang!
ladies nite out
"kiss me once and i will surely melt and die"
7 hari...
Makan like there's no tomorrow
Thank god it's friday!
di suatu petang di musim yang lalu...
tribute to aliah? Hehe!
~~Lalalala~~
tension!!! mahuwarghhh makan budak!!
penang punya citer...
mana sayang nih?
~~The Big Date!~~
fenin paler!
The Blindman's Bluff...
KFC yang ampesh!
A Love Lane's Story
Criticize my table manner!
Ija, kuatlah dik...
The ups and downs...
Halamak!
Citer aritu...
Minggu yang sungguh hectic!
Buhsannye...
Ketuk paler ngan hammer sampai tembus! >:8
Toin! Toin! Toin!
Overruled by emotion?
Brain abortion, doc?
The art of photography...hehe
The layout thing
Blues seekor kucing...
Ada brani?
Zzz....
Analysis
Kleptomaniac attack!
Fuh!
The butterfly effect
Any remedy to the past?
Hish!
Uhuks!
How's it gonna be when you're not around?
Village baru...
mR. BiG!
The ex-file
Insomnia...gedda hell outta 'ere
Terkezzut!
Memory....
Malashnye...
Ka-me-ro-pho-bic
Anger management failed!
life suXc..
'Housewarming' party!
Urghh!
<< 2004 >>
Quizzical day!
Self study :)
Kehilang ingatanan!
Siaran Tergendala
Because of the breast?????
Tukar kaler lagi!!!
Officially declared: Minggu hectic sedunia!
<< 2005 >>
Hola!
"Arjuna Yang Mencari Cinta"
Putih Yang Hensem...
"Love on a Diet"!!
As sweet as a lullaby
The Apprentice Rocks!!
Kusut
Diet is 'Die' Without a 't'!
FIN!
Hari Kebangkitan Nostalgia Sedunia!
Fall in love again [The Kryptonite Factor]
The biggest dumbass! :P
Hangin melanda
A Look Back
No Title Attached
Nota Chenta Untok-Mu
Va va va!
An Alter Ego Image
Terhangat Di UTP!
Cuai
Another Love Tale
Flashback lagi?
Chenta Sakti!
Presentation Week!
Something beautiful's dying
Air dicincang takkan putuih ka?
Perihal incik sayang...
Desperate Housewife!
Opposite Attract!
I love it when you type reeeal
Ayam Golek-Golek!
Baka ne!
Ayah
Paterikan Mulutnya!
Ishk
Who next? My father!
Kakakakaka kakakku!
Berkelah di Sungai yg Indah!
Jalan Time!
Maybe...
SMS Itteww(piss Puteri!)
Mai lah Penang!
Tales From The Abandoned Blog
Deting+Microskirt
Jep, Jeper, Jepest
UTP itu kecik!
The Hideout
Blog and Blog Like I Just Don't Care
The Headbanger I Love :)
Epul
Tennet & Tennis
buuusan
He's My Affair!
How Could An Angel Break My Heart
I tried so hard too hard to try hardly tried!
It's a bird, it's a plane, hiyarghh i'm penin!
Hurm...
Entry yang mengantuk
Cencurutku...
Exam Blues..
Hobi di Musim Exam... Part I
Hobi di Musim Exam... Part II.
Umah ooo Umah!
Ishk ishk.
A View From The 23rd Floor...
Bertandang ke Umah Mak Sedara!
Thank God It's Friday!
Misteri Kehilangan Spentoot...
<< 2006 >>
...
Housemate Punye Stori...
Terjumpa entry lepas...!
quizquizquiz
Meet The Parents...
You're Not Alone
Kerna Ako Ku Turutkan...
Ini Career Woman Punye Crita..
Sebab kerbau pendek la ni!
Twilight Zone!
Cala cala cutta cutta ee oo ee
Suatu Pagi di Pekan Ampang
Tragedi Umah Sewa: Part 1
Tragedi Umah Sewa: Part 2
Down Memory Lane
Back to School!
Photoshopping!
Mari bercerita...
Parfum, Orang2 Tua & Picnic
Job Burnout, eceh.
Konferens saks!
I wanna be the biggest loser too!
Bas...
Workout!
A Message for The Tummy!
Is a Question of Space and Time
The Aftermath...
I Don't Belong Here...
Wachhaa!
Fusarium Keratitis & Carpal Tunnel
Matik!
Lagi lagi bas...
Entry Ari Selasa~
Entry Gundah
Ho ho ho!
Kapla Jingga!
Dari minda seorang penumpang teksi!
Apa Kata Ringtoneku!?
Ija Kata Layout Ala2 Incik Sayang Nye Dulu
Oh Adik Iparku~
Almengantuk
Kerja~
Classic...
The Bachelor!
Esok Cuti Yay!
Survivor of The House! Heh Heh
Weekly Report
Prolog Selamat Tinggal SV!
Buffet!
Entri Ini Hari!
Sexual Harrassment tolong! Aha
pijak pijak lawak
~Friday's My Day~
Tunggu Di Bawah Lampu
Aku la yg bersalah tu... :(
A Lover's Vow
Jerangkung Lam Umah :D
Dolu-Dolu...
Of Affair & Betrayal...
Entri Musical Sentimentel
Sleepless in Tronoh
Bonet
Saya Suka Pawa Rut!
Pukul 4 pagi.
The Three Scenes
Ulu Chepor
Convofair 06~
secangkir kopi panas dgn selimut
Businesswomen!
Cuti Midsem
Bonda...
When the Water Runs Dry...
Nostalgia Ketika Bujang...
Sakit Tangan Sakit Mata
Pose... Jgn Tak Pose...
Kucen
Lambat Macam Siput (>_<)
Marang Kerapu Kepunden
Gerimis Senja...
Bizi Sokmo Lah!
Anti Sosshel?
Blues 1st Paper...
Penumpang Feri Terakhir :)
The Extended Version
Situ Sana Sini
Di Malam Se pi pi pi
Blues Esok Nak Exam!
The Celebrity in Me :)
Hikayat Spegeti Kaler Peach
<< 2007 >>
Mari Bersihkan Blog Yg Bersawang!
Perihal Maikel, dan Masa Depan
Hidup Tanpa Tenet
Love Is Ended Before It's Even Begun
Love's Savings Account
Dari Kekaratan Kaplaku!
She Is Getting Married!
Encik Zubir Moore
If That's What It Takes
I Will Follow You...
6 Strange Things
Perihal Diet Lagi!
Tasteless??
Ngeee... Diet Sejak Patblas Tahun Lepas!
Keje Skolah Lagi...
Chenta!
Yay Yay!
Next Phase? :)
Maikel Jeksen
Quite, but not Quite
Semput, Cungap, Tak-Cukup-Napas
Entry Nyam Nyam
Diet for Dummies :P
Adakah Ilyana Akan Gi Intebiu?
Surat Chenta Untok Kanda
Doktor Mamai
Mission to Mars
Sweet Notice
Tentang Rumet, Part I
Tentang Rumet, Part II
Lepas Abis Paper CS
Taip ON Kerja!
Blues Nak Blahhhh
Yeppa!
From Kuantan With Love!
Treat Me Mean to Keep Me Keen!
Sahur Jom!
Aku Massey Di Sini!
Pasar Ramadhan
Ramadhan The 13th!
<< 2008 >>
Hoooolaaa!
Blues Nak Benti Keje...
The New Chapter!
Chapter 1: Malam Tadi
Chapter 2: ABAP Attack n Cat Spray
Chapter 3: Demam Lagi
Chapter 4: Anniversary
Chapter 5: Moto Jambuku Merajuk
Chapter 6: Exam Lagi!
Chapter 7: Mari Present, Mari!
Chapter 8: Trump is In The House
Chapter 9: Congested Mind
Chapter 10: Meet the Chatterboxes
Let's Sleepcoding!
Aku Ingin Pulang!
Pretty Rain
My Life Walks Good...
The Unspoken Rule
Client From Hell
The Meows
Saya Sedang Membuat Telaga!
Karpet Untuk Dijual!
Harini Ngan Haritu
Kerana Dia Manusia Biasa
Down Underlicious!
Rumah Hantu!
RIP Ruby...
What's a Woman to Do
Househunting, Again...
Sleepyhead I Am
Hakikatnya Rindu Yang Mendalam
Just Another Tuesday~
Go-Live!
Norman Adam
Silver Moon Is Sparkling!
Jalan-Jalan Cari Pasal!
Another Sunday
Tuesday's Grey and Wednesday Too
La Tahzan...
M&M Sisters
Journey Back Home
Back To Work
Boredom

If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


::pretty in pink!::girlfriday 2008::

Blogdrive